Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пресаждане на рози - как се прави

09 октомври 2024, 18:51 часа

Понякога розата трябва да се пресади на ново място. Но в случая е важно да знаете как да направите това правилно, така че цветето да не умре.

Как да правилно да пресадите розите?

Първото най-важно правило е да изберете идеалното време за пресаждане. Есента е точно времето, което е идеално за преместване на рози на друго място. Основното нещо е да направите това преди настъпването на студеното време и първите слани.

Кога се режат розите през есента?

Преди пресаждане е необходимо да се отървете от старите, слаби и повредени издънки. При ваденето от почвата на частта, която ще се пресажда, последващото увреждане на корените трябва да е минимално. След изкопаване е необходимо да инспектирате кореновата система и да премахнете всички слаби и повредени части.

Дълбочината на новата дупка, трябва да е както и на предишната: така розата по-бързо ще се вкорени на новото място и ще се адаптира към новите условия.

Също така се препоръчва постепенно да се добавя почва, като се уплътнява слой по слой и не се забравя да се полива.

Есенният период е важен в грижата за розите, защото това е времето за подготовка на цветята за зимата. Как да се грижите за розите през есента:

  • Постепенно намалете поливането.
  • Третирайте против нашествието на вредители.
  • Подгответе подслон за зимата.
  • Извършете есенна резитба.
  • Наторете.

Подрязване на рози през есента - тази стъпка не е задължителна. Въпреки това, ако решите да подрежете розата си преди зимата, изрежете всички издънки, с изключение на младите. Отстранете плътните клони от вътрешността на храста. Подрязването се извършва непосредствено преди покриването на храста.

Висококачественият подслон е важен за успешното зимуване на розите. Приготвя се от пръст, дървени стърготини или компост. Височината на подслона е приблизително 25-30 см. Изсипва се върху издънките и се покрива с иглолистни клони.

Грижата за розите през есента също включва прилагане на тор. За есенно подхранване на рози се използват фосфорно-калиеви торове. Всеки гранулиран градински тор с този състав ще свърши работа. Подхранването ще помогне на растението успешно да оцелее през зимата.

Още няколко полезни съвета за грижата за розите

Изберете сорт, който е адаптиран към особеностите на климата във вашия регион, както и към типа почва. При избора на сортове рози дайте предпочитания на такива с устойчивост към болестите и вредителите, за да намалите риска от заразяване.

Използването на органични торове за рози, като компост или хумус, помага за подобряване на структурата на почвата и осигурява на розите основни хранителни вещества.

Не пренебрегвайте третирането на розите срещу вредители и болести. Това е важно, за да се защитят младите издънки и да се предотврати широк спектър от заболявания.

Може ли да се засаждат розите през есента?

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес