Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Преди да засадите зимен чесън изсипете това в градината и реколтата ще е по-богата

12 септември 2024, 19:13 часа

Някои градинари забравят, че за добра реколта понякога не е необходимо да се използват скъпи торове. Обикновената пепел може да има много добър ефект. Пепелта е особено полезна за зимния чесън.

Как да използвате пепел за увеличаване на реколтата от зимен чесън?

На първо място, заслужава да се отбележи, че пепелта може да нормализира киселинността на почвата, създавайки идеални условия за развитието на чесъна. Пепелта е особено богата на фосфор, калий и калций.

15 златни правила за засаждане на зимен чесън, които всеки градинар трябва да знае

Приблизително 15 дни преди планираното засаждане добавете половин чаша от продукта на квадратен метър площ. След това разкопайте почвата. Можете също така да подобрите ефекта на пепелта с други средства. Продуктът се съчетава добре с компост, например. За 10 литра органична материя вземете 200 ml пепел. Ако също искате да използвате суперфосфат преди засаждане на зимен чесън, тогава почивката между него и пепелта трябва да бъде седем дни.

Засаждането на зимен чесън в открит терен се извършва през есента, най-добре в средата на септември (но все пак всичко зависи от температурата). Преди началото на замръзване растението ще има време да образува добра коренова маса и с настъпването на първите топли пролетни дни ще започне да расте бързо. Развитието на растението ще бъде улеснено от почвата, която е наситена с влага след топенето на снега.

Когато планирате място за засаждане на зимен чесън, си струва да спазвате определени условия и тогава е гарантирана отлична реколта.

Чесънът предпочита да расте в добре осветено място. Лехата не трябва да се наводнява с разтопената от снега вода, в противен случай чесънът може да изсъхне. Подходящи почви са леки, песъчливи или глинести.

Не трябва да засаждате чесън на едно и също място всяка година; повторното засаждане значително ще намали качеството на реколтата.

Най-добрите предшественици на чесъна са бобови растения, тиква, зеленчуци, чудесно е, ако е зелен тор, като овес, горчица, фий. Зеленчуковите предшественици могат да бъдат зеле, домати, цвекло, чушки и моркови.

Не трябва да засаждате зимен чесън веднага след луковични растения: лук, луковични цветя, тъй като те имат общи заболявания.

Най-добрите съседи на чесъна са плодовете и цветята. Чесънът отблъсква вредители - охлюви и гъсеници. Плодовете спомагат за увеличаване на добива на чесън.

Лехите за зимния чесън се подготвят предварително. Те прибират реколтата, косят зелен тор и разкопават земята, като я почистват от плевели и растителни остатъци. Стърготини, компост и пясък се добавят към тежка глинеста почва.

Невъзможно е да се прилага оборски тор и други органични торове в големи количества под зимния чесън. Азотът, който съдържат в големи количества, ще стимулира растежа на чесъна и може да доведе до измръзване.

С този прост трик реколтата на чесъна ще е почти два пъти по-богата

 

 

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес