Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Поливане с лимонена киселина - за кои цветя е полезно

16 октомври 2024, 14:29 часа

Използването на лимонена киселина за поливане на стайни цветя е ефективен метод за подобряване на растежа и развитието им. Опитните домакини и цветари активно използват този компонент, за да поддържат здравето на любимите си растения у дома. Той е подходящ за подхранване на азалии и рододендрони,  орхидеи, хортензии, папрати, теменужки.

Цветята, които обичат поливане с лимонена киселина

Киселиннолюбивите растения като азалии и рододендрони реагират добре на поливане с разтвор на лимонена киселина. Азалиите се нуждаят особено от кисела среда, за да цъфтят изобилно. Разтворът се приготвя от 1 грам киселина на литър вода, прилага се веднъж месечно.

Красивите орхидеи реагират положително на подкисляването на субстрата. Слаб разтвор на лимонена киселина помага на растението да абсорбира по-добре хранителните вещества. Поливането се извършва веднъж на две седмици, а концентрацията трябва да е 0,5 грама от активното вещество на литър вода.

Оцет и лимонов сок - как помагат в грижата за цветята

Хортензията изисква кисела почва за наситения цвят на съцветията. Редовната употреба на разтвор на лимонена киселина помага да се поддържа необходимото ниво на киселинност на почвата.

Различни видове стайни папрати предпочитат леко кисела почва. Поливането с разтвор на лимонена киселина веднъж месечно спомага за създаването на оптимални условия за растеж. Концентрацията на разтвора трябва да бъде минимална.

Стайните теменужки реагират на подкисляването на почвата чрез увеличаване на цъфтежа. Разтворът на лимонената киселина се използва с повишено внимание, веднъж на всеки шест месеца. Важно е да се следи реакцията на растението към процедурата.

Ползите от лимонената киселина за растенията

Редовната употреба на разтвора спомага за подобряване на усвояването на желязото от растенията. Лимонената киселина помага за разтварянето на солите на твърдостта на почвата и предотвратява образуването на варовик по листата при пръскане.

Правила за приготвяне на разтвора

Концентрацията на разтвора изисква специално внимание. Предозирането може да навреди на растенията. Киселината се разтваря в топла вода и се разбърква старателно. Трябва да се използва само прясно приготвен разтвор.

Внимателното наблюдение на растенията помага да забележите проблемите навреме. Пожълтяването на листата, по-бавният растеж и загубата на тургор може да показват прекомерно подкисляване на почвата. Ако се появят негативни симптоми, спрете да използвате киселината.

Някои растения не понасят висока киселинност на почвата. Сукулентите, кактусите и драцените не се нуждаят от подкисляване на почвата. Използването на лимонена киселина върху такива растения може да доведе до гниене на корените.

Сезонни характеристики на приложението на разтвора

Честотата на използване на разтвора зависи от времето на годината. През периода на активен растеж растенията са по-податливи на торене. През зимата броят на поливанията с разтвора се намалява или временно се спира.

Тези 10 цветя могат да бъдат засадени през октомври

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес