Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Поливайте умно по време на летните жеги

31 юли 2024, 19:15 часа

Летните жеги са факт, а растенията във вашата градина все повече се нуждаят от качествено и добро поливане, за да растат добре. Продължете да четете, за да разберете кои техники използват опитните градинари за най-добър успех в градината.

Поливайте дълбоко

Честа грешка при поливане е преполиването и използване на твърде много вода. Ето на какво да обърнете внимание.

- Един 2,5 см дъжд или вода се просмуква надолу 15 см в глинеста почва и 20-30 см в глинеста почва. Разкопайте почвата след поливане - уверете се, че водата стига там, където искате.

- Водата може да се оттича от повърхността, ако почвата е твърда и уплътнена. Мулчиране и промени в почвата могат да помогнат.

- Задръжте поливането отново, докато се абсорбира водата от поливането. Уплътнената почва има по-малко въздух, кислород и място за корени.

- Дълбокото и рядко поливане е по-добро за вашите градински лехи, отколкото бързото и ежедневно поливане.

Правила за поливане на градината: кога е най-добре да го направите и колко често?

Внимавайте за сигнали от вашите растения

Водата, с която поливате, прониква във въздушните джобове в почвата и се абсорбира от корените на растението. Издърпана нагоре през стъблото, водата изпълва клетките в тъканите и в крайна сметка се изпарява през листата. Когато клетките на растението са пълни с вода, листата изглеждат отворени и плоски. Когато има по-малко вода в клетките, листата увисват или увяхват. Жълтите, извиващи се и падащи листа могат да показват изключителна нужда от вода. Така че следете сигналите, които ви дава вашето растение.

Последователното, дълбоко поливане помага за развитието на силни корени, закрепвайки растенията в почвата. Поливайте растенията сутрин, като ще обезсърчите растежа на гъбичките и бактериите през нощта.

Поливане на градината - кога е най-добре да се прави

Поливайте растенията, когато имат най-голяма нужда

Ако сте засадите нови растения, техните коренови системи все още не са се установили в почвата. Поливайте ги внимателно и ежедневно, за да поддържате почвата влажна, докато корените се захванат и видите признаци на растеж.

Зеленчуковите градини има най-голяма нужда от поливане, когато:

  • Върху боба се образуват шушулки
  • Плодовете се образуват върху тиквичките
  • Доматите цъфтят и дават плодове
  • Кочаните от сладка царевица се подуват
Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес