Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пепел в градината? Да, но само ако спазите тези 5 важни правила

18 септември 2024, 13:03 часа

Докато пепелта от горските пожари нанася големи щети, но и може да помогне за подхранването на нов растеж, добра ли е дървесната пепел за градината? Да, пепелта от вашата камина на дърва може да помогне за подобряване на градинската почва.

Още: Есента е най-доброто време за засаждане на тези дървета и храсти

Дървесната пепел има хранителни вещества, от които се нуждаят растенията, като калий и фосфор, така че може да бъде начин да подхраните растенията във вашата градина. Твърде много дървесна пепел обаче може да бъде пагубно, така че е важно да знаете къде и кога да я използвате. Следните експертни съвети ще ви помогнат да използвате дървесната пепел в градината безопасно и ефективно.

Съвети за използване на дървесна пепел в градината

Имайте предвид тези съвети, за да се възползвате максимално от дървесната пепел във вашата градина, като същевременно избягвате увреждане на вашите растения.

По-ниско pH на почвата

Дървесната пепел има високо pH, обикновено около 10 до 12. Повечето растения предпочитат pH на почвата около 6,5. Ако почвата ви е кисела (по-ниска от 6,5) и искате да я неутрализирате, дървесната пепел е добър начин за повишаване на pH. „Мислете за дървесната пепел като алтернатива на вар“, казва Маккинли, специалист по здравето на растенията.

Наторете зеленчуковите градини

Дървесната пепел съдържа 25% до 50% калций, казва Маккинли. Калцият е микроелемент, който помага на растенията да цъфтят и плододават, така че добавянето към почвата може да е от полза за зеленчуковата градина.

Калцият също така помага за предотвратяване на гниене на края на цветовете при домати, пипер, тиква и дини, заболяване, когато развиващите се плодове не получават достатъчно калций. Броколите, зелето и брюкселското зеле се справят най-добре в алкална почва, така че прилагането на дървесна пепел върху почвата преди засаждането им повишава рН, така че те процъфтяват.

Дървесната пепел също съдържа 5-7% калий и 1,5-2% фосфор, като и двете са основни хранителни вещества за вашите растения, така че дървесната пепел може да бъде прилична тор. Маккинли казва, че има по-добри торове, които ще доставят повече хранителни вещества, без да променят pH на почвата. „Ако рН на почвата ви е добро, бих потърсила други торове“, казва тя.

Смесете дървесна пепел с почва преди засаждане

Дървесната пепел може да изгори разсад, корени на растения и листа поради високото си pH. „Трябва да се разреди с пръст“, казва Маккинли. Изгребете го старателно в почвата, преди да засадите семена или разсад.

Поставете дървесна пепел във вашата компостна купчина

Използвайте малки количества дървесна пепел в компостна купчина, за да намалите киселинността. По-ниското pH подобрява условията за компостиране на червеи и произвежда алкален компост, който прави чудесен мулч за зеленчукови градини. Добавете няколко шепи дървесна пепел към вашата компостна купчина за всеки 15 сантиметра материал и разбъркайте добре. Използвайте леко докосване, защото добавянето на твърде много дървесна пепел към вашия компост може да го направи твърде алкален и да забави разлагането.

Още: Есенна грижа за градината: 5 съвета от градинар

Намалете въглеродния си отпечатък

Използването на дървесна пепел, изметена от вашата камина, е екологична алтернатива на закупуването на вар, дървесна пепел и тор, произведени в далечен град и транспортирани до местния голям магазин. Също така е по-желателно, отколкото да го изпратите на сметище. Вие имате пепелта; можете също така да ги рециклирате във вашата градина или компостна купчина. И по този начин вашите зимни огньове могат да се превърнат в летни домати.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес