Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Октомври е идеалното време за засаждане на лалета

17 октомври 2024, 13:19 часа

Засаждането на лалета през октомври е идеалният начин да гарантирате, че тези красиви цветя ще цъфтят през пролетта.

Лалетата се засаждат през есента, за да имат достатъчно време да пуснат корени, преди температурите да паднат под нулата.

Вижте още: Опитните градинари спасяват така невена през есента

Ето стъпките за засаждане на лалета през октомври:

1. Изберете правилното местоположение

Лалетата обичат слънчеви места, но ще понасят и частична сянка. Изберете място, където растенията ще получават поне 6 часа слънчева светлина на ден. Почвата трябва да е добре дренирана, защото лалетата не издържат да стоят във вода.

2. Подготовка на земята

Преди засаждането на луковиците почвата трябва да се подготви добре. Изкопайте почвата на дълбочина 30 см и я обогатете с компост или хумус, за да подобрите структурата и да осигурите добър дренаж. Ако почвата е тежка и глинеста, добавете пясък, за да я разрохкате.

3. Избор на луковици

Изберете здрави луковици на лалета, които са твърди на пипане и не са повредени. По-големите луковици са склонни да произвеждат по-големи и по-силни цветя, така че изберете според вашите предпочитания. Освен това изберете различни сортове, които цъфтят по различно време, така че цъфтежът да продължи по-дълго.

4. Засаждане на луковици

Лалетата се засаждат на дълбочина 15-20 см в зависимост от големината на луковиците. Правилото е дълбочината да е три пъти височината на луковицата. Разстоянието между луковиците трябва да е около 10-15 см, за да имат растенията достатъчно място за развитие.

Съвети за засаждане: Поставете луковиците със заострения край нагоре. Ако не сте сигурни кой край е нагоре, поставете ги настрани - природата ще свърши работата си. Покрийте ги с пръст и леко ги притъпчете, след което полейте.

5. Поливане

След засаждане полейте добре почвата, за да помогнете на луковиците да се вкоренят. Избягвайте обаче преполиването, тъй като твърде много влага може да доведе до загниване на луковиците.

6. Защита през зимата

Лалетата са студоустойчиви, но ако живеете в район с изключително студени зими, се препоръчва да поставите слой мулч (суха слама, листа или борови иглички) върху почвата, за да ги предпазите от силни студове.

Вижте още: Торене на ягодите през октомври - направете го така, за да е двойна реколтата им следващата година

7. Търпение до пролетта

Лалетата прекарват зимата във фаза на покой, но под земята луковиците се подготвят за пролетен цъфтеж. През пролетта, когато температурите се повишат, от земята ще изникнат първите зелени стръкчета, а след малко и красивите цветове.

Ако следвате тези стъпки, вашите лалета ще цъфтят през пролетта и ще обагрят градината ви с живи цветове, внасяйки глътка свежест след дългата зима.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес