Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Октомври е идеалното време да засадите тези 4 растения в градината си

10 октомври 2024, 20:21 часа

Първата половина на октомври е най-подходящото време за засаждане на 4 растения в градината. През този период състоянието на почвената покривка е идеално за засаждане на няколко градински култури наведнъж. Но е важно да имате време да извършите всички необходими действия преди 15-ти. Ако летният градинарят закъснее, растенията могат да пострадат значително поради ниските температури.

Какво да засадите през октомври?

През втория есенен месец си струва да засадите следните овощни дървета и храсти

  • круша;
  • малина;
  • касис;
  • ябълка;

В момента почвеното покритие все още запазва топлината: разсадът вероятно ще има време да се вкорени преди началото на мразовития период.

За буен цъфтеж на лалетата: Направете това с луковиците им преди да ги засадите

Но е препоръчително да извършите засаждането през първата половина на октомври. 

Подготовка за засаждане на ябълки и круши

Когато засаждате разсад от ябълково дърво през есента, е необходимо да изкопаете и запълните дупките за засаждане в началото на септември. По този начин почвата да има време да се утаи добре в рамките на 1,5 месеца. Ако засаждането се извършва през пролетта, дупките трябва да се подготвят през есента. Размерът на посадъчните дупки за едногодишни и двугодишни разсади е 60-80 см ширина и 40-50 см дълбочина. За по-старите дървета размерите се увеличават.

Ако почвата е глинеста, тогава се добавят към всяка дупка 1-2 кофи компост или хумус, 1600-2000 гр смес от суперфосфат и фосфатна скала, гранулиран суперфосфат 1: 4, 120-150 гр калиев сулфат и 800-1000 гр дървесна пепел.

На песъчливи почви се прилагат същите торове плюс още 1-2 кофи глина или 3-4 кофи торф. За да се предотвратят изгаряния от контакт с торове, горната част на дупката и корените на разсада се покриват с почва без тор или смес от почва и торф в съотношение 1:1.

Ако земята е плодородна, тогава не е необходимо торене. По-добре е да не използвате долния слой на почвата, а да го разпределите в цялата градина. В райони, където подземните води са близо, овощните дървета трябва да се засаждат на могили. 

Площта се подготвя за засаждане на круши през септември. Органичните и минералните торове се разпределят равномерно по цялата площ, а ако почвата е кисела, тогава се използва вар. В зависимост от състава на почвата зависи и изборът на определени торове. За подзолисти средни и тежки глинести почви се използват 30-60 гр суперфосфат, 4-6 кг органични торове, 10-15 гр калиев хлорид, 300-800 гр вар на 1 квадратен метър площ.

Какви цветя може да засадите през октомври?

 

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес