Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Оцет и лимонов сок - как помагат в грижата за цветята

15 октомври 2024, 15:46 часа

Понякога забравяме, че грижата за стайните цветя може да бъде значително опростена, ако използваме някои трикове. Редица познати продукти могат да помогнат в грижата за стайните растения - сред тях са оцет и лимонов сок.

Как могат да се използват лимонов сок и оцет за тази цел?

Оцетът е течност с голям брой приложения не само в кулинарията, но и в домакинството. Грижата за стайните растения няма да бъде изключение, така че тази течност се използва с успех и в градинарството. За целта е необходимо да налеете литър вода и да я оставите да престои, за да се утаи. След това добавете една голяма лъжица оцет. Разбъркайте и напръскайте. След това полирайте листата на растенията.

Вода с чесън - кога и какк се използва за пръскане на цветята

С този трик растенията ще изглеждат здрави и добре поддържани. Освен това предотвратява редица заболявания и предпазва от вредители.

Лимонов сок - употребата му има подобен фокус, така че също си заслужава да бъде разгледан. Въпреки това, по въпросите на грижата, лимонът се счита от мнозина за по-ефективно средство. Разделете лимона на две части и от едната изстискайте сока. Разредете получения сок в половин литър вода и започнете обработката на растенията. И в двата случая е препоръчително да се гарантира, че продуктите не попадат върху почвата в саксията. 

Други приложения на оцета в градинарството

За да бъде реколтата богата и растенията да растат добре, е важно да запазите киселинно-алкалния баланс на почвата във вашия градински парцел. Можете да разберете по старомодния начин - с помощта на оцет и сода бикарбонат.

Взимаме малка шепа пръст (за експеримента трябва да се копае на дълбочина 20-25 см) и се полива с оцет. Ако почвата започне да цвърчи, да се пени и да бълбука, оцетът е реагирал и почвата е алкална (нейното pH е 7 или по-високо).

Ако няма реакция, вземете друга шепа пръст и изсипете разтвор на сода за хляб (1/2 чаша вода към 1/2 чаша сода за хляб). Ако има реакция и се появят мехурчета, това означава, че почвата е кисела (ниво на pH под 7) и се нуждае от обезкисляване.

За борба с плевелите също може да се използва оцет, ако не желаете да използвате токсични химикали. В случая можете да използвате оцетна киселина и сол. Напръскайте плевелите с този разтвор (и повторете тази процедура след няколко дни, ако е необходимо).

За да приготвите течността, ще ви трябва вода, оцетна есенция и сол. Оставете 3 литра вода да заври. Добавете 6 супени лъжици сол. Разбъркайте старателно, докато солта се разтвори напълно. Изсипете оцетна есенция в разтвора. Охладете и полейте плевелите щедро.

Овошките и цветята, които никога не трябва да се подрязват през есента

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес