Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Напръскайте краставиците с това и ще забравите за маната

09 юли 2024, 12:04 часа

Брашнестата мана е опасно заболяване по краставиците, поради което можете не само да загубите реколтата си, но и напълно да унищожи растението. Не трябва да чакате гъбичките да се появят върху растенията и е по-добре да извършите превантивно третиране на културата точно сега.

По време на периода на цъфтеж и плододаване е важно да се изоставят химикалите, тъй като такива продукти могат да направят плодовете токсични, така че трябва да дадете предпочитание на народни средства, например калцинирана сода.

Лек против мана по краставиците 

За да приготвите разтвора, добавете 50 гр калцинирана сода и 50 гр сапун за пране към 10 литра вода. Може да се използва както настърган, така и течен. Разбъркайте течността, докато компонентите се разтворят напълно, след което напръскайте насажденията.

Хапчето, с което реколтата на краставиците ще е по-богата от всякога

Това третиране може да се извърши дори по време на периода на цъфтеж, тъй като е напълно безопасно. Извършете процедурата не повече от три пъти на сезон, но в някои случаи е достатъчно едно пръскане.

Тези градинари, които са използвали продукт на базата на калцинирана сода и сапун за пране, отбелязват, че забравят за брашнестата мана до края на сезона.

Брашнестата мана е гъбично заболяване. Причинява се от микроскопични ектопаразитни гъбички брашнеста мана или erysifaceae, които живеят в почвата.

Много често краставиците, като доста непретенциозна култура, се засяват на остатъчен принцип някъде в ъглите на градината. Въпреки това, за да отгледате здрави насаждения, е важно да знаете за причините за брашнеста мана по краставиците:

  • Липса на достатъчно светлина - растат твърде много стъбла, влажността се увеличава, вентилацията намалява.
  • Излишък от азот - ако добре сте подхранвали парцела с азотни торове или оборски тор, но сте забравили за калия и фосфора, това стимулира бързото развитие на болестта.
  • Период на продължителни дъждове, който обикновено настъпва през юни, когато краставиците цъфтят.

Ако се съчетаят 2 или 3 от горните причини с липсата на профилактика, може да се очакват симптоми на заболяването. Същата съдба ще сполети и краставици в оранжерия, особено ако нощите са студени.

Брашнестата мана се появява като кръгли, белезникави петна по листата. След няколко дни бялото покритие се разпространява по цялата листна петура и листата стават леко вълнисти. В рамките на една седмица те могат да изсъхнат и да опадат. Колкото повече листа са засегнати, толкова по-зле се чувства цялото растение и плод. Краставиците няма да наберат маса и ще бъдат напълно безвкусни.

Колкото по-дълго игнорирате тези симптоми, толкова повече спорите ще се разпространяват от вятъра и дъжда към други растения, включително храсти и дървета. Първото нещо, което трябва да направите, е да отрежете и след това да изгорите всички заразени листа. Също така временно спрете поливането и нанесете калиево-фосфорен тор.

Третирайте лехите с краставици с народни средства или специални препарати. 

Пухкавата мана (пероноспора) протича с поява по долната страна на листата на тъмни петна в жълта граница, които скоро се появяват от горната страна на плочата. Това гъбично заболяване се развива бързо при висока влажност и ниски нощни температури. Петна по листата могат да се появят скоро след поникването на растенията. Но по-често жълтите петна се появяват през юли-август, когато зреенето на реколтата е в разгара си. 

Препоръките за първите признаци са същите като при брашнестата мана: намалете влажността, балансирайте храненето, отстранете болните листа. Ако пренебрегнете проявата на пухкава мана, особено в оранжерия, можете да загубите цялото стъбло за една седмица.

Торене на краставиците през юли - ето кои са най-добрите торове

 

 

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес