Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Направете това тази пролет и плодовете на сливата няма да гният на дървото

13 март 2024, 18:06 часа

За да получите богата реколта от сливи, трябва да се грижите правилно за сливовото дърво и да извършвате навременни обработки. Често градинарите се сблъскват с един проблем - плодовете гният на дървото.

Защо гният сливовите плодове?

Гниенето на сливовите плодове може да бъде причинено от различни фактори, като болести, вредители, неправилна грижа за дърветата и неблагоприятни климатични условия. Една от основните причини за гниене на плодовете е излишната влага, която създава благоприятни условия за развитие на гъбички и бактерии.

Чудесата на ботаниката: Възможна ли е кръстоска между слива и кайсия?

Правилна грижа за сливите през пролетта

За да се предотврати гниенето на сливовите плодове, е необходимо да се извършват навременни обработки на дървото. Ето какво трябва да направите:

  • Почистване на дървото от сухи и повредени клони - почистете дървото от сухи и повредени клони, както и клони, растящи вътре в короната. Това е необходимо, за да се осигури добра циркулация на въздуха и да се предотврати развитието на гъбички и бактерии.
  • Обработка на ствола и клоните - третирайте ствола и клоните на дървото с 1% разтвор на меден сулфат. Това е необходимо, за да се предотврати развитието на гъбични заболявания.
  • Третиране на пъпките -  третирайте дървесните пъпки с 3% разтвор на урея. Това е необходимо, за да се ускори растежа и развитието им.
  • Обработка на почвата - третирайте почвата около дървото с комплексен тор, съдържащ азот, фосфор и калий. Това е необходимо, за да се осигурят на дървото необходимите хранителни вещества, да се подобри растежът и развитието.

Други полезни съвети

Не поливайте дървото, за да избегнете излишната влага в почвата.

Отстранете повредените или болни плодове, за да предотвратите разпространението на гъбични заболявания.

Редовно извършвайте превантивни обработки срещу вредители и болести. 

По-добре е овошката да се третира в тихо време, за да се избегне пръскането на препарати върху съседни растения.

Не забравяйте за предпазните мерки при работа с химикали.

Редовно проверявайте дървото за вредители и болести.

Грижата за сливите през пролетта е необходима мярка, която ще помогне да се предотврати гниенето на плодовете и да се получи богата реколта.ю

Това е плодът, който гарантира здравето на сърцето, костите и кръвното налягане

 

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес