Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Напитката, която ще ви избаво от листните въшки и охлювите

11 юни 2024, 13:56 часа
Реклама

Листните въшки и охлювите са истинско главоболие за много градинари и цветари. Те не само са трудни за премахване, но и се размножават бързо и носят някои други вредители в градината. Но дори и с тези нашественици има една напитка, която се справя отлично - това е газираната сода или всяка друга газирана подсладена напитка.

Газирани напитки против листни въшки и охлюви в градината

Опитните летни жители препоръчват употребата на кока кола. Факт е, че тази напитка съдържа киселини, които са опасни за насекомите, но безопасни за хората. Ще ви трябват два литра от избраната безалкохолна напитка и седем литра вода. В резултат на това ще получите проста смес, която убива листните въшки. Третирайте растенията с този разтвор. Между другото, количеството вода може да се промени, но количеството кола трябва да остане непроменено.

Този лек ще спаси цялата реколта от листни въшки

Що се отнася до охлювите, в този случай трябва да заровите няколко купи до най-уязвимите растения и след това да налеете напитката в тях.

Охлювите ще бъдат привлечени от сладостта. Те ще запо нат да пълзят към купите и след това ще паднат в тях. Следователно водата трябва да се сменя периодично.

Газираните напитки са ефективни в градинарството заради съдържащата се в тях сода. Те могат да се заместят с домашни разтвори, приготвени на основата на сода бикарбонат.

Има няколко правила за използване на сода в градината:

  • Разредете содата за хляб в топла вода, натриевият бикарбонат не се разтваря добре и губи полезните си свойства.
  • Разредете сода за хляб в пластмасов съд.
  • Когато пръскате растения, добавете малко сапун за пране към разтвора на сода, за да полепне по листата.

Содата е показател за киселинността на почвата

Вземете почвата от дълбочина 20-30 см, навлажнете я малко с вода и поръсете със сода за хляб. Ако започне да бълбука, почвата е кисела, което означава, че няма да може да поддържа здравословен растеж на растенията. Трябва да се вземат определени мерки. 

При редовно добавяне на сода за хляб към почвата нивото на pH постепенно се измества към неутрално. Можете да добавите прахообразната съставка към всяка дупка при засаждане на разсад; освен това содата ще предпази растенията от гниене на корените. 

Содата за хляб може да се използва в градината за лечение на гъбични заболявания по растенията като естествен фунгицид. Разтворете 1 чаена лъжичка от продукта в литър вода и напръскайте розите. Разтворът помага за промяна на нивото на рН на листата, което прави по-трудно растенията да се заразят с гъбички. 

За лечение и профилактика на късна болест по доматите се използва и разтвор на сода. Можете да пръскате растенията си с него веднъж на две седмици. Работният разтвор се приготвя от 3 супени лъжици сода, които се разтварят в 10 литра вода.

Листни въшки по пипера - най-добрите бабини рецепти

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес