Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-опасните болести по доматите

15 август 2023, 07:15 часа

Доматите, една от най-популярните и вкусни култури в градината, са подложени на различни заболявания, които могат да нанесат сериозни щети на реколтата. Важно е да бъдем информирани и да научим как да се справим с тези болести, за да гарантираме успешното развитие на нашите растения и плодове.

1. Късна мана: Това заболяване, предизвикано от гъбички, се разпознава по големите кафяви петна на листата. Идеалните условия за неговото развитие са висока влажност и прекалено поливане. За да го предотвратите, избягвайте прекомерното напояване и поддържайте добра вентилация в градината. Засегнатите храсти трябва да се извадят и изгорят, за да спрете разпространението на болестта.

Грижа и чести болести по ДОМАТИТЕ: Най-важното, което трябва да знаете

2. "Черен крак" (избледнява): Това гъбично заболяване е особено опасно, тъй като не се лекува и може да носи смърт на растенията. Първите признаци са черно гниене на стъблата и увяхване. За да го предотвратите, избягвайте тесни разстояния между растенията и поддържайте подходящи температурни и влажностни условия. Избягвайте засаждането на заразени семена и предпочитайте хибридни сортове, устойчиви на този вид болест.

3. Бактериален рак: Този вирусен бактериален рак може да засегне различни части на доматите и се развива в условия на влажност и температурни колебания. Проявява се чрез рани и слуз по растението. За да предотвратите разпространението му, обработвайте почвата и семената със специални препарати и избирайте устойчиви сортове домати.

Болести по доматите, за които да внимавате

4. Мозайка: Това вирусно заболяване може да се разпространява от други зеленчуци и насекоми. Проявява се чрез неравномерно узряване на плодовете и мъртви зони по стъблата и листата. Предпазете се, като избягвате засаждането на засегнати зеленчуци в близост до доматите.

5. Фузариум: Този гъбичен патоген може да предизвика гниене и увяхване на растенията. Развива се в условия на висока влажност и горещи температури. Предотвратете гнитето, като поддържате подходящи условия за растеж и използвате устойчиви сортове домати.

Подхранване на доматите против болести - ще увеличите реколтата си ДВОЙНО

В заключение, за да запазите здравето на вашите домати, трябва да бъдете внимателни и да предприемете превантивни мерки срещу тези пагубни заболявания. Избягвайте засаждането на заразени растения, използвайте подходящи сортове, поддържайте подходящи условия за растеж и редовно инспектирайте растенията си. С грижа и внимание ще можете да се наслаждавате на здравословни и вкусни домати от вашата градина.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес