Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-добрите торове за божурите през есента са тези

09 октомври 2024, 20:06 часа

През есента божурите изискват специално внимание и грижи, включващи две важни подхранвания – преди и след резитбата на листата, които се извършват през септември и октомври. Основното правило е да завършите всички процедури най-малко един месец преди началото на големите студове.

Най-добрите торове за божури през есента

За целта се използват фосфорно-калиеви торове: калиев монофосфат, суперфосфат, калиев магнезий, както и органични торове - компост, пепел и костно брашно. Преди прилагането на течни торове се препоръчва почвата да се напои обилно, за да се предпазят корените от възможни изгаряния.

Пресаждане на божурите: Кога и как е най-добре да го направите

Всеки вид божур има свои собствени характеристики. Дървесните божури са храсти със здрави, дървесни стъбла, които издържат през зимата. Тревистите божури, напротив, изпадат в дълбока хибернация. Хибридите комбинират характеристиките на двата типа и изискват подобни грижи.

Есенното подхранване с фосфорно-калиеви торове помага за подготовката на божури за зимата и осигурява буен цъфтеж през следващия сезон. Важно е да не използвате азотни торове през есента, тъй като те могат да провокират растежа на зелена маса, което ще отслаби растението през зимата.

Съвети за използване на торове

Фосфорът и калият са необходими за подобряване на зимната издръжливост на божурите и повишаване на устойчивостта им към болести. Например, калиевият монофосфат се разтваря във вода и растенията се напояват, а суперфосфатът се добавя към почвата в суха форма. Органичните торове като компост и пепел обогатяват почвата, създавайки условия за здравословен растеж.

Често допускани грешки при подхранване на божури и как да ги избягваме

Често срещани грешки, като прекомерно торене или избор на грешен състав, могат да повлияят негативно на състоянието на божурите. Важно е да следвате графика на торене и да дозирате точно торовете, за да не причините изгаряния на корените и да не отслабите растението преди зимата.

Други важни мерки за грижа за божури

В допълнение към торенето, божурите изискват резитба и мулчиране през есента. Тези мерки помагат за защита на растенията от замръзване и подобряване на състоянието им през зимата. Мулчирането се извършва с торф, хумус или дървени стърготини, когато почвата започне да замръзва.

Кога е най-добре да засадите божури през есента?

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес