Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

МЕНТА в саксия: Ще се изненадате колко е лесно

10 юли 2023, 18:50 часа

Ментата е много популярна билка, която е подходяща за чай, коктейли, готене и често се използа в кухнята. Ако нямате място в домашната градина, можете спокойно да я отглеждате в сайксия у дома.

Всички методи, по които може да отглеждате мента у дома, са лесни и бюджетни. Има и много видове, сред които да избирате - шоколадова мента, портокалова мента или ягодова мента.

Освен мента можете да отглеждате цял набор от ароматни билки на закрито за целогодишно снабдяване със свежи листа, ако нямате място за идеи за билкова градина на открито.

Засяване на МЕНТА от семена: Свежа билка винаги под ръка

Градинарите споделят тайната за добър растеж на ментата на закрито, а именно светлина и топлина. Ментата има нужда от светъл перваз на прозореца, за да расте, но предпочита непряка светлина през летните месеци. През пролетта и лятото поставяйте ментата на източен прозорец, а през есента и зимата – на южния. Колкото повече светлина може да получи растението, толкова по-добре.

Подходящи температури за ментата са между 18-21 градуса, като през нощта не трябва да падат под 12 градуса. Не поставяйте растението близо до радиатори и отоплителни уреди.

Засаждане и грижа за МЕНТА в градината

Изберете саксии, които са достатъчно големи, за да поберат корените на ментата и не я засаждайте с други билки. Напълнете саксията с почвен компост, който е свободно дрениращ.

Може да размножавате ментата като я закупите директно от магазина или да земете резници, да отстраните листата от основата и да ги потопите във вода и поставите на прозореца. Резниците бързо ще пуснат корени и след като станат дълги няколко см, можете внимателно да засадите билките в избраната от вас смес за саксии.

 

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес