Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Листни въшки: Този лек ще спаси цялата реколта

01 юли 2024, 12:39 часа

Листните въшки са вредители, които могат да съсипят реколтата от много култури, така че веднага щом ги забележите по растенията, не трябва да отлагате започването на борбата с тях. Необходимо е незабавно да се започне третиране чрез пръскане, за да се унищожат насекомите.

Реклама

Най-често за борба с листните въшки се използват различни отвари и разтвори. Но как сред десетките варианти да намерим този, който ще бъде най-ефективен и ще се случи веднага? Има един ефективен бабин лек, който ще спаси цялата реколта.

Едно от най-често срещаните и в същото време надеждни средства срещу листни въшки е сапуненият разтвор. Има няколко опции за приготвянето му, от които може да се възползвате, за да се отървете от този вредител в градината си.

Кухненската съставка, която унищожава мравките и листните въшки

Пелин и сапун против листни въшки в градината

За да приготвите тази полезна тинктура, трябва да смелите 200 грама пелин и да го залеете с 1 литър вода. След това да поставите сместа в буркан. Разтворът обикновено се държи за един ден на тъмно място, след което тинктурата трябва да се филтрира и да се добави течен или сапун за пране. С този разтвор се поливат засегнатите растения.

Разтвор от сапун и пепел

За изпълнението на този метод вземете две чаши пепел и я залейте с литър вряща вода. След като този разтвор се охлади, той трябва да се разреди с 5 литра вода и да се добави сапун към него.

Разтвор на сапун и сода

Много градинари знаят за този метод за борба с вредителите, но не всеки знае как да подготви перфектната смес за борба с листни въшки. За такъв разтвор ще ви трябва 1 супена лъжица сода, същото количество течен сапун и всичко това трябва да се залее с литър вода.

Също така някои градинари се интересуват - възможно ли е да се използва само сапун за пръскане срещу листни въшки? А отговорът е да. Но в случая ще е необходимо леко да промените пропорциите - вземете 300 грама домашен настърган сапун или 100-150 милилитра течен сапун. Това е необходимото количество за 10 л вода. 

Други методи за борба с листните въшки

Борова отвара - чаша борови връхчета се запарват с литър вряща вода за 24 часа. С приготвената течност се пръскат засегнатите растения.

Инфузия на тютюн - чаша тютюневи листа се запарват в 5 литра вряща вода. Не препоръчваме да извършвате процедурата по обработка преди прибиране на реколтата: миризмата на тютюн е устойчива и може да развали аромата на плодовете.

Лимонова или портокалова кора - смелете чаша суха цитрусова кора и я оставете да се кисне за 24 часа в 1 литър вряща вода.

Напитката, която ще ви избаво от листните въшки и охлювите

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес