Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Къде за засадите зимен чесън - това е идеалното място

28 септември 2024, 20:31 часа

Краят на септември и първите две седмици на октомври са идеалният период за засаждане на зимен чесън. Зимуването ще позволи на растението да се „закали“ и да придобие защита от опасни заболявания. В допълнение, пикантният зеленчук ще бъде по-малко уязвим към вредители. По този начин шансовете за получаване на богата реколта с високо качество ще бъдат максимизирани. Ето защо много градинари предпочитат да засаждат чесън през есента.

Идеалното място за засаждане на зимен чесън

За да изберете идеалното място за засаждане на зимен чесън трябва да бъдат изпълнени 3 важни условия - слънчево място, умерена влажност, лека почва.

Какво да сложите в дупката при засаждане на зимен чесън - тайната на опитните градинари

Мястото, избрано за зимния чесън, трябва да бъде добре осветено. Засенченото място не е подходящо за целта: поради липса на слънчева светлина главите чесън няма да растат достатъчно големи.

Излишната влага представлява огромна опасност за зимния чесън. Поради изобилието от вода посевите ще започнат да гният.Затова не засаждайте растението в ниска зона или там, където има подземни води.

Пясъчната и глинеста почва са идеални за зимния чесън. Ако на почвата липсва „лекота“, тогава си струва да добавите пясък и торф. В този случай почвата ще стане рохкава и по-подходяща за растението.

Най-благоприятната почва за зимен чесън е на мястото, където растат домати, чушки, патладжани и тиквички. Почвата след такива растения ще бъде органично наситена, което ще има благоприятен ефект върху реколтата от чесън. Не трябва да засаждате чесън след лук и картофи, тъй като съществува риск от обмен на болести между тези култури. Земята, прясно наторена с оборски тор, също е неблагоприятна, тъй като ще провокира гъбични заболявания и разхлабени глави чесън с изобилни върхове. Не забравяйте предварително да култивирате почвата.

Подготовката на почвата е както следва. Необходимо е да се натори предварително. Смесете няколко чаши пепел, креда с две супени лъжици калиев сулфат и една лъжица суперфосфат, разпределете равномерно и изкопайте 20 см дълбочина. Оформете идеално леха с ширина до 1 метър и височина не повече от 25 см. След това трябва да изчакате, докато изкопаната почва се утаи.

При липса на валежи поливайте няколко пъти с маркуч. В идеалния случай в деня преди засаждането разпръснете урея - за 1 квадратен метър площ ще ви трябват около 20 гр и 1 л вода.

Преди засаждане разделете главите на скилидки. За да се получат големи и здрави плодове, е необходимо готовите скилидки да се накиснат в 1% разтвор на меден сулфат. Оставете 10 см между дупките, поставете чесъна в дупките на дълбочина 5-10 см, без да го натискате, за да не нарушите бъдещия процес на образуване на корени. Накрая покрийте растението с пръст.

Само опитните градинари правят това преди засаждане на зимен чесън

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес