Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои естествени торове помагат за богата реколта домати?

14 август 2024, 12:33 часа

Ако една от причините да отглеждате домати за лична консумация е превъзходният им вкус, несравним с други,  то вероятно знаете, че този вкус зависи от грижите, които полагате за тях. Ако думите „био“ и „еко“ привличат вниманието ви и будят интереса ви, то най-вероятно се стремите към еко земеделие и не бихте искали да прилагате изкуствени торове за доматите, които отглеждате. Какъв е смисълът да полагате толкова усилия и грижи за реколтата, ако тя не се различава като качество и полезност за здравето?

Каквото и да си говорим, торенето е важно за добрият добив, но изкуствените торове не са най-полезното нещо за здравето, поради което все повече производители се стремят към употреба на естествени торове за домати с цел чиста храна, лишена от химия.

Разнообразието от естествени торове за домати е толкова голямо, че ако ви липсва опит в избора на тор, може да допуснете грешка и да не съумеете да доставите на активно плододаващите си растения всичко,от което се нуждаят. Вижте кои естествени торове за домати обещават максимални резултати и са предпочитани от производителите на био домати.

Естествени торове за домати – кои да изберете?

1.       Силата на маята

Докато някои домакини я използват в кулинарните изкушения в кухнята, други я прилагат, за да добият доматите съвършен вкус и за да засилят растежа на доматите. Ефективна и напълно безвредна, естествената тор от мая е не само кратък път към богатата реколта, но и придава специфичен и уникален вкус на доматите, който напълно оправдава употребата ѝ.

Ето тайната при засаждане на домати, за да имате УСПЕХ

2.       Птича тор

Ако отглеждате домашни птици, не бързайте да изхвърляте изпражненията им, от тях става великолепна еко и естествена тор – птича тор, която е изключително ценна за доматите и с която ще подобрите качеството на тези плодове, без да се налага да използвате химия със съмнителни ползи и с потенциални вреди за здравето.

Птичата тор доставя на доматите така ценните за тях и нормалните им растеж и развитие азот и фосфор, които са от съществено значение за растежа на растенията. Ползата от птичата тор, нейната ефективност, безопасност, резултатите, които се постигат с прилагането ѝ, съчетани с разнообразието от начини да бъде прилагана – разредена с вода, за листно торене или за торене на почвата около доматите, тя е сред най-често използваните торове от естествен произход. Трябва обаче да внимавате с прилагането на птича тор, за да не изгорите доматите.

Престоялата и суха птича тор се нанася в корените, докато прясната се използва за разреждане с вода, за да бъде по-слаба и за да се постигне резултат дори по-добър от очакваното. Допълва се с вода 10-литрова кофа на 1/3 от капацитета ѝ с птичи изпражнения и се оставя за престои за 10-ина дни. След това за торене се използва 500 мл от сместа, разредени с 10 литра вода.

3.       Природно богатство

Природата ни дава достатъчно уникални растения, които да ни помогнат за добър добив, здрави култури, вкусни плодове на труда ни. Такова растение е копривата, богата на азот, калий и желязо, която може да се използва като една от най-добрите естествени торове за домати. Лесното приготвяне и употреба на естествената тор от коприва, съчетана с това, че е безплатен природен дар, диворастящ, правят тази тор изключително ценна и отличен избор за отглеждащите еко домати.

За приготвянето ви е нужна само кофа листа от прясна коприва, които се заливат с вода, престояват 10-тина дни на топло, покрити с капак, след което за торене се разрежда литър от тази смес с 10 литра вода. Може да се съхранява безпроблемно. Ползите от употребата са очевидни и бързи и ще останете изключително доволни от тези естествени торове за домати.

Правилно поливане на ДОМАТИТЕ в зеленчуковата градина: Радвайте се на изобилна реколта

4.       Сладко солено

Доматите се нуждаят от магнезий, за обилен цъфтеж и повече сладост на плодовете, както и за да са по-здрави растенията. Може да внесете магнезий, като приложите богатата на магнезий английска сол.

5.       Чаша кафе

Не изхвърляйте утайката от сутрешното си кафе, тя е чудесна естествена тор за доматите ви, тъй като е богата на ценните калий, фосфор и азот, от които се нуждаят растенията за оптимално развитие и богат добив. Използва се за обогатяване на почвата, като предимствата са не само отличният резултат, но и това, че тази естествена тор е напълно безплатна – все пак е от утайката, която изхвърляте след консумация на кафето.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес