Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кога се сее магданоз, за да е готов през март?

17 септември 2024, 14:03 часа

За да съберете прекрасна реколта от магданоз в началото на пролетта, той трябва да се засее през есента. Магданозът не се страхува от замръзване или минусови температури, така че понася добре зимата, а през пролетта радва със своята зеленина.

Кога е най-добре да се засади магданоз? 

Няма определен месец за засаждане на магданоз, но е най-добре да го засеете през октомври или преди средата на ноември. За да засадите магданоз, трябва да намерите слънчево място с рохкава почва. Благодарение на това магданозът ще започне да расте добре с първите лъчи на топлина през пролетта.

Какво ще се случи, ако смесите магданоз и лимон? 

Магданозът не трябва да се засажда през септември, тъй като ще започне да расте преждевременно и младите издънки ще умрат.

Преди да засадите магданоз, почвата трябва да се изкопае и да се добави хумус. Семената трябва да са сухи. Те трябва да се засадят на дълбочина 1 сантиметър, а разстоянието между редовете да достига 20 сантиметра. След като поникне, растенията трябва да се разредят поне два пъти.

За да засадите магданоз, трябва да се съсредоточите върху температурата. Може вече да е доста студено навън, но въздухът не трябва да е под нулата. И някои летни жители казват, че дори ако е паднал сняг, можете да го пометете от градинското легло и да посеете магданоз 

След засаждането на магданоз почвата може да бъде покрита с агрофибър, с паднали листа или мулч, който ще трябва да бъде премахнат в началото на пролетта. В допълнение към магданоза, можете също да засеете копър, маруля, пащърнак, спанак и репички за зимата.

Във влажна почва на перваза на прозореца ви магднозът ще расте обилна и щеиа силен аромат.

Честотата на поливане е веднъж на два до три дни. В слънчеви дни поливайте сутрин или вечер, когато слънцето вече не е толкова горещо.

Торенето с минерален комплекс, който включва азот, калий и фосфор, трябва да се извърши след отрязване на пожълтели и отслабени листа. След като наторуите не не консумирайте магданоза през следващите няколко седмици.

Какви са ползите от магданоза?

Магданозът е много здравословна зелена подправка, която съдържа много витамини и минерали. Съдържа витамини А, С и К, които помагат за поддържане на здрави очи, кожа и имунна система. Витамин К, съдържащ се в магданоза, е важен за здравето на костите, тъй като насърчава усвояването на калций.

Защо се препоръчва отглеждането на магданоз във всяка градина?

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес