Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво може и какво НЕ може да се засажда след картофи

27 март 2024, 09:30 часа

Опитните градинари знаят, че преди всеки сезон на сеитба трябва правилно да планират мястото с лехите на всяка една култура в градината. По-специално, ако картофите се засаждат на едно и също място всяка година, тогава е малко вероятно отново да получите добра реколта. 

Освен това съществува риск на това място активно да се натрупват спори на болести като мана, макроспориоза и различни гниения. Също така ларвите на вредителите, характерни за тази култура, могат да презимуват в почвата и отново да атакуват картофите. За да избегнете подобни проблеми, трябва да разпределите културите според правилата на сеитбообращението.

Хитър трик за 2 пъти по-богата реколта от картофи

Какво не трябва да засаждате след картофи

По време на вегетационния период картофите отнемат фосфор и калий от почвата. Следователно, след прибиране на реколтата, е необходимо да се компенсира липсата на тези вещества с помощта на торове. Много е важно да премахнете върховете на картофите, тъй като те допринасят за замърсяването на почвата с различни заболявания.

След картофи не трябва да се засаждат:

  • патладжани, домати, физалис, различни видове чушки, тъй като всички нощни сенки са засегнати от същите вредители и болести;
  • диви ягоди и ягоди - отглеждането на горски плодове на това място отнема поне три години; те са уязвими от телени червеи и къртици;
  • тютюн;
  • слънчоглед, така че да не се зарази с късна болест;
  • почти всички кореноплодни зеленчуци, с изключение на цвекло и репички.

Какво да засадим след картофи

Бобови растения - картофите извличат големи количества азот, калий и фосфор от почвата. Всички растения от семейство Бобови абсорбират азот от въздуха и го натрупват в грудки, като по този начин възстановяват плодородието на почвата. Освен това бобовите култури са богати на калий и фосфор, затова се засяват като зелено торене. Корените на бобовите растения разрохкват и дренират почвата.

Култури от семейство Кръстоцветни - репички, ряпа и хрян растат добре след картофи. Можете също така да засадите бяло зеле, но може да има проблеми с реколтата.

Тиквичките и тиквата са най-издръжливите членове на семейството на тиквите. Можете спокойно да ги засадите след картофите - в тези лехи те ще дадат богата реколта.

Може да засадите още лук и чесън (пролетен и зимен), царевица, магданоз, цвекло, целина и пащърнак.

Маруля, спанак и рукола – те могат да се сеят както през пролетта, така и в края на лятото след изкопаване на ранните картофи.

Ръжта и овесът са популярни сидерати от зърнени култури. Корените на ръжта отделят вещества, които са вредни за патогенните гъбички. Ръжта и овесът могат да се засадят преди зимата, а през пролетта да се окосят или просто да се прекопае мястото.

Какво можете да засадите преди картофите? 

Идеалният вариант е да засадите в лехите, които миналата година са били заети със зеле. Картофите могат да се засадят и в частта от градината, където са били отглеждани краставици, тиквички, тикви, боб.

Бабиният трик за засаждане на картофи - те ще растат с големината на юмрук

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес