Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво да направите, ако зимният чесън покълне преди зимата

25 октомври 2024, 21:23 часа

Ранното или неправилното засаждане могат да причинят преждевременно покълване на зимния чесън. Ситуацията изисква незабавни действия, тъй като младите издънки са особено уязвими на замръзване.

Причини за ранно поникване

Преждевременното поникване на издънки на чесън възниква поради няколко причини. Основният фактор е високата температура на почвата, която надвишава нормата.

Най-добрите дни за засаждане на зимен чесън през ноември

Топлото есенно време, дълбочината на засаждане, по-малка от необходимата и мулчирането на лехите с пресен оборски тор може да предизвика ранно покълване на културата. Спасяването на преждевременно покълнал чесън започва със създаването на надежден подслон.

Леглата се покриват със смърчови клони, слама или сухи листа със слой от 15-20 сантиметра. Препоръчително е да се монтират дъги върху естествени материали и стреч нетъкан материал. Снежната покривка служи като отлична естествена изолация за зимните култури. Ако няма сняг, се препоръчва да се създаде изкуствена снежна преспа над лехите. Снегът се събира от пътеките и се поставя върху заслона в слой от 25-30 сантиметра.

Укрепването на растенията преди зимата увеличава шансовете им за оцеляване. Умереното поливане с фосфорно-калиеви торове спомага за по-доброто развитие на кореновата система. Пръскането на разсада с биостимуланти повишава устойчивостта на замръзване на културата.

Редовната проверка на състоянието на лехите позволява незабавно да забележите повреда на покриващия материал или замръзване на растенията. Ако се открият проблеми, е необходимо незабавно да се възстанови защитният слой. През пролетта покритието се отстранява постепенно, като се дава време на растенията да се адаптират.

Характеристики на пролетната грижа за чесъна

Презимувалите растения се нуждаят от специално внимание. В началото на пролетта наторете с азотни торове, за да стимулирате растежа.

Ако е необходимо, засадете нови скилидки на местата на загиналие растения. Навременното разрохкване на почвата и плевене помага на реколтата да се възстанови по-бързо след зимуване.

В началото на юни е полезно да се прилагат калиеви торове за укрепване на луковиците и предотвратяване на напукване. Можете да използвате и дървесна пепел (200-300 гр на 10 квадратни метра).

Зимният чесън може да бъде податливи на болести като пухкава мана, гниене и ръжда. За профилактиката на заболяванията е важно:

  • Не поливайте растенията - прекомерното поливане може да доведе до загниване.
  • Извършете превантивно пръскане с фунгициди (например разтвор на меден сулфат или фитоспорин).
  • Спазвайте сеитбооборота. Не засаждайте лук и чесън на едно и също място няколко години подред.

Правилната грижа за зимния чесън включва редовно поливане, торене, разрохкване на почвата и борба с вредителите. Навременните мерки ще помогнат на растението да оцелее в студа, да се развие активно през пролетта и да ви осигури богата реколта.

Засаждане на зимен чесън - накиснете скилидките в това преди да ги засадите

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес