Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какви грешки се допускат при пръскане на сини сливи

25 юни 2024, 15:30 часа

Отглеждането на сини сливи може да бъде вкусно и интересно занимание, но изисква правилни грижи и внимание към детайла. За да се осигури богата и здрава реколта, е необходимо да следваме правилните стъпки и да избягваме допускането на грешки. В тази статия ще разгледаме основните грешки, които се допускат при пръскането на сини сливи и как да ги избегнем, за да имаме успешен и плодороден градинарски сезон.

Грешка 1: Пренебрегване на почистването

Една от първите и най-важни стъпки при грижите за сливовите дървета е почистването на терена под тях. Много градинари пропускат тази важна процедура, което може да доведе до разпространение на болести и вредители.

Тази напитка от сини сливи пречиства червата и топи килограмите

Как да го избегнем?

Веднага щом снегът се стопи и почвата се размрази, съберете миналогодишните листа и остатъците от плодове под дървото и ги отстранете. Компостирането или изгарянето на тези остатъци ще предотврати развитието на патогени и вредители.

Грешка 2: Неправилна резитба

Неправилната или липсваща резитба може да доведе до лошо развитие на короната и намалена реколта. Някои градинари не разбират колко важна е резитбата за здравето на дървото.

Защо жените трябва да ядат много сини сливи?

Как да го избегнем?

Резитбата трябва да се извършва веднъж или два пъти годишно. Първите няколко години след засаждането се фокусират върху формирането на короната, а след това се прилага само санитарна и подмладяваща резитба. Важно е да изберете подходящия момент - когато температурата е над нулата, но потокът от сокове все още не е започнал.

Грешка 3: Неправилно пръскане срещу болести

Много градинари не пръскат сливите правилно, което може да доведе до заболявания и намалена реколта. Пръскането трябва да се извършва в точните моменти и с подходящи препарати.

сини сливи

Как да го избегнем?

Пръскането на сливовите дървета трябва да започне веднага след резитбата. Извършвайте пръскане три пъти през пролетта - първият път при набъбването на пъпките, вторият по време на цъфтежа и третият след прецъфтяването. Използвайте меден сулфат за първото пръскане и безопасни за пчелите препарати за второто и третото пръскане.

Грешка 4: Пренебрегване на борбата с вредителите

Пренебрегването на вредителите може да доведе до сериозни щети на дърветата и реколтата. Вредителите, като ларви и насекоми, могат да се събудят по-близо до периода на цъфтеж и да нанесат непоправими щети.

Сушени сини сливи при захарен диабет: полезни или вредни

Как да го избегнем?

Използвайте инсектицидни препарати за унищожаване на вредителите. Изберете щадящи растенията и неакумулиращи биологични препарати, и напръскайте отново след 10-14 дни. Това трябва да се извършва при температура не по-ниска от 15 градуса.

Грешка 5: Липса на поливане и подхранване

Много градинари забравят да поливат и подхранват сливовите дървета след зимата, което може да доведе до недостатъчно хранителни вещества и вода за дървото.

Всички невероятни ползи на сушените сливи за тялото

Как да го избегнем?

Поливайте сливовите дървета веднага след размразяването на почвата и по време на цъфтежа. Първото подхранване трябва да се направи в началото на пролетта с разтвор от урея и калиев сулфат, а второто веднага след цъфтежа с минерален тор.

Грижите за сливовите дървета изискват внимание и следване на правилните стъпки. Избягвайки често допусканите грешки, можем да осигурим здравословен растеж и богата реколта. С правилна подготовка, резитба, пръскане и подхранване, сливовите дървета ще процъфтяват и ще ни радват с вкусни плодове. 

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес