Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как правилно да поливате хортензията през есента

23 октомври 2024, 16:12 часа

Дори тези, които са успели да направят градината или балкона си красиви с цветя, това не означава, че знаете всичко за поливането на всяко растение. Всички знаем, че всяко растение има различни изисквания, така че докато някои растения процъфтяват в условия на суша, други, като хортензиите, изобщо не го харесват.

Ако добавим към това колко различни видове хортензии има и богатата им цветова гама, получаваме много сложни правила за поливане.

Вижте още: Как правилно да се грижите за мушкатото, за да оцелее през есента и зимата

За щастие, повечето хортензии имат подобни изисквания, които включват богат субстрат от влажна, добре дренирана почва.

Колко вода трябва да дадем на тези красиви растения, за да постигнем перфектните условия за отглеждане?

Поливане на наскоро засадени хортензии

Като всеки новозасаден член на вашата градина, наскоро засадена или размножена хортензия ще се нуждае от малко повече вода, отколкото установена. Номерът при повечето нови растения е да не оставяте почвата да изсъхне, докато корените се развиват, което обикновено отнема две до три седмици.

Един от начините да направите това е да опознаете почвата си. В зависимост от условията във вашата градина и количеството вятър, дъжд и слънце – почвата ви ще изсъхне с различна скорост. Тъй като повечето хортензии обичат частична сянка, можете също да им помогнете да не изсъхнат твърде много, като ги засадите на място, което няма много слънце и е защитено от силни определяне на количеството вода за вашите растения.

За да определите от колко вода се нуждае новата ви хортензия, започнете с поливане два до три пъти седмично през есента, но трябва да проверявате почвата между поливанията. Напипайте пръстта около основата на растението с пръст и проверете дали е суха. Ако вашата хортензия показва признаци на сухота, може да се наложи да увеличите режима си на поливане.

Само помнете при по-големите растения хортензия, че по-рядкото, но по-дълбоко поливане е по-добро от по-честото и по-кратко поливане. С други думи, най-добрият начин за поливане на хортензия е да оставите маркуча да тече при ниско налягане в основата на растението за няколко минути . Дългото дълбоко поливане два до три пъти седмично ще бъде много по-ефективно (тъй като трябва да достигне по-голяма коренова система по-дълбоко в почвата), отколкото кратко поливане на горния слой на почвата, ако поливате с кофа.

Професионален съвет: Поливайте растенията си сутрин или рано вечер. Също така ще искате да помислите за наторяване на вашите хортензии няколко пъти през всеки вегетационен период.

Хортензии в саксии

Хортензиите в саксии ще трябва да се поливат по-често от тези в земята. Тъй като живеят в по-малко пространство, можете да очаквате това пространство да изсъхне по-бързо от почвата. За да поддържате саксийната си хортензия растяща и здрава, опитайте се да я поливате през няколко дни. Ако почвата изглежда прекалено влажна между поливанията (не забравяйте, че те обичат влажна, а не преовлажнена почва), намалете графика си за поливане на всеки трети ден.

Вижте още: Тази домашна тор е гориво за всички цветя

Добрата новина за саксийните хортензии е, че е сравнително лесно да осигурите правилното оттичане на вашето растение и следователно е малко вероятно вашето растение да страда от някоя от обичайните клопки за „ преполиване “. Очевидно ще искате да засадите вашата хортензия в саксия с дренажни отвори и да сте сигурни, че излишната вода се оттича правилно всеки път, когато я поливате.

 

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес