Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как правилно да покълнете картофите преди засаждането им

24 март 2024, 09:50 часа

Покълването на посадъчния материал от картофи е незадължителна процедура, но много полезна.

Опитните градинари са забелязали: покълването на клубените преди засаждане е ефективен начин за гарантиране на по-високи добиви. В допълнение, този метод е лесен за изпълнение в домашни условия. Той има още едно предимство - количеството на посадъчния материал може да се увеличи значително чрез нарязване на клубените.

Правилно покълване на картофите преди засаждане

Всъщност, за да бъде реколтата наистина впечатляваща и да не се губят време и усилия, трябва да знаете характеристиките на селскостопанската технология при засаждане и отглеждане тази култура.

Една от тях е именно предварителното покълване. Благодарение на него вегетационният период се ускорява. Градинарят ще има възможността да прибере реколтата 2-3 седмици по-рано. Предварителното покълване помага за отхвърляне на нискокачествения материал - грудки, които са негодни за засаждане просто няма да покълнат. А това от своя старана води до значително увеличаване на производителността.

Засаждане на картофи: Златните съвети, които трябва да знае всеки градинар

Покълването на клубените може да се извърши в присъствието или отсъствието на слънчева светлина. Независимо от избрания метод е задължително грудките да се огледат добре предварително. Тези, които имат лезии по кората си или прояви на болести, трябва да се отделят и да се третират срещу болести и инфекции. Заразените и здравите клубени не трябва да се съхраняват заедно, в противен случай болестите и лезиите ще се разпространят върху здравите клубени. Това съответно ще се отрази негативно на качеството и количеството на реколтата.

За покълване на светло грудките се нареждат върху кора за яйца с очите нагоре. Този метод позволява вертикален растеж на кълновете и появява появата на тънки кълнове.

Грудките се оставят в осветено и топло помещение с темепература не по-ниска от +18° през деня и +12° през нощта. След около месец кълновете ще са с дължина около 3 см и клубените ще са готови за засаждане. Единственият недостатък на този метод е, че кълновете може да станат слаби и тънки при недостатъчна светлина и топлина.

При покълването на тъмно място това изискване отпада. В случая клубените се подреждат върху влажни дървени стърготини или мокър пясък. Кутията се оставя за около 1 месец на тъмно и хладно място.

След като се появят кълнове грудките се нарязват. Това трябва да се случи около 2 седмици преди засаждането на грудките в градината. Целта на тази процедура е да се образува коричка върху отрязаните парчета с цел предотвратяване на гниенето.

Друг начин за бързо покълване включва следното -  3-4 дни преди засаждане те се нагряват при температура 35-40°C. Това насърчава пробуждането на пъпките и бързото появяване на разсад.

Прочетете също: Дълбоко или плитко засаждане на картофите - кое е по-добро

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес