Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как е правилно да се торят овошките преди зимата

02 октомври 2024, 14:13 часа

Овошките ще дадат добра реколта през новия сезон, ако са правилно подготвени за зимата. Често градинарите избират между народни рецепти и професионални съвети. Но според опитните градинари тези, които пестят от закупуването на торове, през следващата година ще трябва да отделят повече пари за закупуване на плодове. 

Най-добрите есенни торове за овошките

През есента е задължително да добавите фосфор и калий към почвата под овощните дървета. Това са основните елементи, от които зависи бъдещата реколта. Освен това, след сезона на плододаване, растенията посрещат зимата отслабени, което увеличава риска от слаба реколта през следващата година.

Фосфорни торове - те са необходими за развитието на кореновата система. През есента се препоръчва употребата на суперфосфат или двоен суперфосфат. Тези добавки трябва да се прилагат в суха форма и след това да се вложат в почвата на дълбочина 10-12 сантиметра. Торовете се прилагат върху цялата площ в периметъра около ствола и короната на дървото.

Най-добрите рецепти за варосване на овошките

Поташни торове - калият повишава устойчивостта на дърветата към болести и помага да издържат на зимните студове.

Органични торове - можете да използвате компост, хумус или вермикомпост. Използва се само угнил оборски тор.

Можете също така да използвате дървесна пепел, която се счита за естествен източник на калий, фосфор и други елементи, необходими за овощните дървета. Когато използвате минерални или органични торове, трябва да запомните, че всички добавки изискват точна дозировка.

Дозировка при есенно торене на овошките

Калиев сулфат или калиев сулфат. Избягвайте калиеви торове, които съдържат хлор. 10-12 грама калиев тор, разпръснат в кръг близо до ствола, покрит с тънък слой почва, са достатъчни за укрепване на устойчивостта на замръзване на дървото.

Суперфосфат (двоен суперфосфат). За едно засаждане се използват 15-20 грама тор. Гранулите се поставят в малки дупки, след което кръгът на ствола на дървото се полива активно, тъй като фосфорният тор е слабо разтворим във вода.

Калимагнезия. Добър вариант за подхранване, който съдържа магнезий, който е важен за развитието на овощното дърво. Структурата на почвата се подобрява, което улеснява засаждането да издържа на суровите зими. Този тор първо се разтваря във вода в количество от 15-20 гр на 10 литра, след което почвата се напоява.

От органични вещества се добавят изгнил оборски тор, компост и хумус. Старите ябълкови и крушови дървета изискват до 30 кг органична материя, а при растения под 10 години - 15-20 кг. Не забравяйте, че не трябва да прилагате пресен тор или пилешки изпражнения върху овощните култури, тъй като те могат да причинят изгаряния на кореновата шийка на растението. Можете да комбинирате органични торове и минерални торове. 

Как е правилно да торите овошките през есента?

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес