Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да предпазите доматите от мана - 3 златни правила за богата реколта

08 август 2024, 18:42 часа

За да могат всички зелени домати да станат червени през последния летен месец, трябва да направите три неща, за които известният британски водещ на програми за градинарство Монти Дон говори в своя блог. Той споделя и 3 златни правила за богата реколта, които включват:

  • редовно подрязване на листата
  • по-рядко поливане
  • ежеседмично торене

Предпазване на доматите от мана

Първият съвет на експерта е редовно да подрязвате доматите веднъж седмично през пиковите летни месеци (юни/юли/август). Ако това не бъде направено, растенията ще започнат да изразходват енергията си за образуване на листа, вместо да образуват плодове. В резултат на това доматите ще станат малки. Листата в най-долната част на доматения храст може да се подрязва, докато не остане нито едно листо.

Монти съветва: „Отрежете половината от долните листа на всяко растение. Това ще позволи на светлината и въздуха да циркулират по-свободно. По този начин плодове ще получат повече слънчева светлина, а добрата вентилация ще намали риска от гъбични заболявания. Тази резитба може да се прави всяка седмица, докато по храстите не остане нито един лист.”

Също така, водещият и блогърът не препоръчва поливането на домати твърде често през август. Прекомерното поливане може да доведе до воднисти и безвкусни плодове. Поливането трябва да се намали до минимум, освен ако навън не е много горещо. По този начин можете да избегнете напукване на плодовете.

Монти също препоръчва да подхранвате доматените насаждения всяка седмица. Той счита, че торовете, направени от течни водорасли, са отличен тор. Според блогъра морските водорасли са идеални за максимизиране на добивите. Но има и друга опция за тор, която работи също толкова добре. Това е растението оман. То съдържа много калий, а листата му са идеални като мулч за растения.

Как да си направите домашен тор за домати?

Ако черният оман расте във вашата градина като плевел, не бързайте да го изхвърляте. Защото запарката от листата на оман е най-добрият мулч за растенията и е пълноценен органичен калиев тор, без който е трудно да се постигне добро завързване и узряване на плодовете.

За приготвянето на тора ще са ви необходими:

  • листа от оман
  • кофа с капак
  • градинарска лейка
  • пластмасови шишета
  • голям камък, който може да се използва като тежест за кофа

Съберете листа от черен оман, само не забравяйте да носите ръкавици. Отстранете цветята и стъблата и след това нарежете листата.

Поставете листната маса в кофа (напълнете 1/3 от нея) и напълнете съда с вода. Покрийте всичко с капак и оставете за около три седмици. Когато торът е готов, ще усетите силна миризма. Ферментиралият тор не мирише много приятно и затова е по-добре да покриете кофата с капак. Можете да поливате доматите с приготвения тор на всеки 10 дни, работи чудесно и ще получите резултат за възможно най-кратко време.

1 капка от това: Реколтата на доматите и тиквичките няма да има прибиране

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес