Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да предотвратим проблеми с ОРХИДЕЯТА?

10 януари 2024, 18:22 часа

Проверявайте за вредители

Спасяването на умираща орхидея изисква първо да установите проблема. Проверете растението за признаци на вредители и нашествия. Най-често срещаните по растението са листни въшки, гъбни комари, брашнести червеи, акари, трипси и белокрилки. Ако забележите проблем с растението, огледайте добре за някой от изброените.

Ако забележите наличието на вредител, има няколко различни неща, които можете да опитате в зависимост от тежестта на заразата

  • Напръскайте внимателно листата с вода, за да премахнете вредителите
  • Измийте листата със сапунена вода, за да отстраните вредителите
  • Смесете алкохол с няколко капки течен сапун за съдове в спрей бутилка и напръскайте листата

Орхидеята и най-добрата грижа за нея

Използвайте масло от нийм

Ако нито едно от тези решения не помогне, винаги можете да опитате инсектициден сапун, който е маркиран като безопасен за стайни растения.

Поливайте по-редовно

Ако листата на орхидеята се свиват и набръчкват, може би растението има нужда от повече поливане. Преди поливане, проверете корените, защото може би там се крие проблемът с листата.

Ако става дума за това, трябва да отрежете повредените корени със стерилизирани ножици, след което да пресадите орхидеята в прясна смес за саксии. Ако корените са напълно здрави, пресадете растението си в прясна почва и полейте.

Орхидея: ТОП 5 съвета за зимна грижа, за да имате успех

Преместете вашата орхидея

Ако окапват пъпките на орхидеята, без това да е съчетано с друг проблем, решението е лесно. Просто трябва да преместите растението. Орхидея в район с твърде ниска влажност или близо до химически изпарения ще причини окапване на пъпките. Можете да коригирате това, като го преместите в зона с по-висока влажност, като добре осветена баня или зона, която е далеч от вредни токсини.

Добра грижа за орхидеята

Корените на орхидеята са предназначени да абсорбират вода и кислород, така че се нуждаят от много въздушен поток, за да процъфтяват. Изберете саксия с отвори за въздух. Използвайте смес за саксии, специфична за орхидеи.

Орхидеите харесват постоянно висока влажност и предпочитат температура над 10 градуса, но под 29 градуса. Предпочита ярка светлина, но не и пряко следобедно слънце. Когато цъфтежът приключи, можете или да отрежете стъблото в основата, или да оставите стъблото за повторно разцъфтяване.

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес