Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да подготвим лозите за зимата, за да увеличим реколтата на грозде?

07 октомври 2023, 20:11 часа

Всяка есен опитните градинари знаят, че правилната грижа за лозите е от съществено значение, ако искате да се насладите на вкусни и сочни гроздове през следващия сезон. Една от ключовите стъпки в грижата за лозите е подготовката им за зимата.

Месец преди настъпването на трайното застудяване или дори по-рано, ако се очаква ранна зима, трябва да започнете подготовката. Първата стъпка е подхранването на лозите. Гроздето се нуждае от калий и фосфор през средата на есента. Калия укрепва корените и имунната система на растението, докато фосфора допринася за растежа и прехода към период на покой.

Полейте лозите с ТОВА през есента и догодина няма да успеете да приберете реколтата

За подхранване на лозите може да използвате разтвор от 20-25 грама калиев сулфат и 25 грама суперфосфат разтворени в 10 литра вода. За да сведат до минимум риска от изгаряне на корените, някои изкопават тръби около храста и изсипват разтвора в тях.

Другата опция за подхранване е с дървесна пепел. Почвата се полива с разтвор от 300 грама пепел разтворени в 10 литра вода. Това ще осигури необходимите макроелементи на лозите и ще ги подготви за студените зимни месеци.

С правилната грижа и подготовка, вашите лози ще бъдат здрави и отрупани с вкусни плодове следващия сезон.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес