Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да отгледате хортензии в саксия

24 септември 2024, 19:30 часа

Първоначално хортензиите идват от Северна Америка. Те се разпространяват в Япония и пристигат в Европа едва през 1736 г.

Днес те са любими цветя на много хора, така че градината е немислима без това цвете. Тези разкошни цветя могат да се отглеждат в саксии, на най-малкия балкон и дори на первази. Просто трябва да следвате тези 3 правила:

Вижте още: Трикове на опитните градинари да се отървете от колорадския бръмбар

1. Внимавайте за размера на саксията

Хортензиите са растения, които растат сравнително бързо, така че само за една година могат значително да увеличат размера на корените си, а с това и на другите части. Ето защо е необходимо да се обърне внимание на размера на саксията при засаждане. Избягвайте да ги държите в пластмасовите саксии, в които сте ги купили, така че не забравяйте да ги пресадите. Дръжте саксиите в съответствие с вида хортензия, която сте закупили, тъй като те варират по размер.

2. Поставете ги на сенчесто място

Тези растения са идеални за малки балкони, защото осигуряват защита от гледката, но за да растат успешно, трябва да бъдат поставени на сенчесто място. Идеалното им местообитание трябва да е обърнато към източната или югоизточната страна на света.

Така хортензията ще получава сутрешните и следобедните слънчеви лъчи, но няма да бъде изложена на тях през обедните и следобедните часове, когато температурите на въздуха са най-високи. Определено се старайте да избягвате да ги поставяте на балкони с южно и западно изложение.

Когато настъпи зимата, преместете ги на закрито, но не в райони, които са изключително топли.

Вижте още: Снежната кралица на двора: Засажда се есента и е устойчива на студ и ветрове

3. Поливайте ги два пъти на ден

Самото име на тези растения идва от гръцките думи hydros (вода) и angos (буркан), което говори достатъчно за това колко много се нуждаят от влажна почва. Ето защо през най-горещите дни на лятото трябва да ги поливате сутрин и вечер, докато през по-малко горещите дни дори едно поливане ще доведе до успех. Тези растения имат невероятна сила на регенерация, така че дори и увехналите ще се съживят след едно поливане.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес