Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Идеална градина: Какви овощни и декоративни дървета да засадите в нея

15 юли 2024, 11:33 часа

Дърветата в градината не само подобряват качеството на въздуха, но и значително подобряват външния му вид, създавайки разнообразие в ландшафтния дизайн. Изборът на правилните дървета може да бъде от ключово значение за създаването на перфектната градина.

Ето най-добрите сортове дървета, които не само са лесни за грижи, но и ще украсяват вашия имот в продължение на много години.

Бадем

Бадемите са известни със своите ярко розови цветове, които се появяват през април и издържат на температури до -34 градуса по Целзий. За получаване на плодове се препоръчва да се засадят няколко растения за кръстосано опрашване.

Дървета, подходящи за малка градина: Ето сред кои да изберете

Череша

Това е непретенциозно дърво, което расте лесно както на слънце, така и на частична сянка. Известна е с красивите си цветове през пролетта и малки тъмночервени плодове през лятото.

Ябълково дърво "Адамова ябълка"

Красиво растение с наситено розови цветове, които се появяват през пролетта и малки ябълки с червена кора през лятото. Листата стават бордо и оранжеви през есента.

Слива

Това дърво радва окото през пролетта с разнообразните си нюанси на цветовете, а през лятото дава вкусни лилави плодове. Изберете устойчиви на замръзване сортове за средната зона.

Декоративни дървета

Цъфнал дрян

Разпространено растение с буйна корона, което изглежда декоративно дори след замръзване. Цъфти в края на пролетта и се покрива с алени плодове през есента, като предпочита да расте в частична сянка.

Кои дървета НЕ трябва да се засаждат едно до друго в градината?

Плумифолия на глог

Израства до 8 м височина и радва със снежнобели цветя през пролетта и малки алени плодове през лятото. Това растение е устойчиво на болести и толерира студове до -30 градуса по Целзий.

Роуан

Елегантно дърво с красива зеленина, което произвежда ярки червени плодове и златиста зеленина през есента. Предпочита слънчеви места и добре дренирани почви.

Японска айва

Устойчив на замръзване сорт с големи декоративни цветя и разнообразие от форми, които могат да се използват в голямо разнообразие от насаждения.

Полезни съвети за грижа

За да отглеждате успешно и да се грижите за дърветата на вашия имот, помислете за следните препоръки:

·       Подгответе почвата: Уверете се, че почвата на мястото е подходяща за избраните дървета и осигурете добър дренаж.

·       Поливане: Поливайте младите растения редовно, особено през сухите периоди.

·       Подрязване: Подрязвайте дърветата, за да поддържате формата си и да насърчите растежа.

·       Защита от болести: Внимателно следете състоянието на растенията и вземете необходимите мерки за защита от болести и неприятели.

Като изберете правилните дървета и се грижите правилно за тях, можете да създадете уникален и привлекателен пейзаж във вашата градина, който ще радва вас и вашите гости в продължение на много години.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес