Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Градинар: С този прост трик краставиците растат като луди

24 юни 2024, 07:05 часа

В средата на юни градинарите започват да събират първата си реколта от краставици. И основната задача на всеки производител на зеленчуци е да поддържа дълго и изобилно плододаване. Това може да стане с помощта на проста селскостопанска техника, която споделя руският градинар Ксения Давидова. Става въпрос за за резитба на листата.

Реклама

Резитба на листата за богата реколта от краставици

Защо е необходима тази процедура? Първо, за увеличаване на производителността. Растенията вече не трябва да изразходват енергия за хранене на листата, те ще я насочат към растежа на плодовете. Второ, храстите получават повече въздух и светлина, което също има благоприятен ефект върху реколтата. И, разбира се, такива растения са по-малко податливи на вредители и болести, споделя експертът.

Най-добрият тор за рекордна реколта от краставици е този

Няма схема за премахване на листа, всичко може да се направи интуитивно. Но преди всичко се отстраняват всички долни листа, до първите завръзи. Това може да се направи още на етапа на връзване на лозата към опората. След като долните са подрязани, обърнете внимание на останалите. Отстранете всички пожълтели и отпуснати, а след това изтънете останалите, така че да оставите един лист между завръзите.

Преди процедурата е важно да напоите добре краставиците и след това да се въздържате от поливане за един или два дни.

За правилна грижа за тази градинска култура е достатъчно да вземете предвид 6 основни правила:

  • Правило 1: Поддържайте градинските лехи чисти и подредени. По тях не трябва да има плевели;
  • Правило 2: През целия вегетационен период разкопавайте почвата между редовете;
  • Правило  3: Завържете младите издънки към вертикални опори;
  • Правило 4: Прищипете основното стъбло на растението след появата на 6-7 листа.
  • Правило 5: Винаги покривайте растенията със спанбонд през нощта. Не пренебрегвайте това правило, особено докато краставиците са млади.
  • Правило 6: Прибирайте реколтата систематично. Не позволявайте на зрелите плодове да надраснат и да отнемат силата и енергията на тези, които все още не са узрели.

Краставиците се нуждаят от много вода. Нормата за млади растения е 0,5 литра, за възрастни - 1 литър. Сушата, дори и краткотрайна, ще доведе до появата на характерна горчивина.

Режим на поливане:

  •  Преди началото на цъфтежа - през 5-7 дни;
  • Когато се появят съцветия - през 3 дни;
  • По време на плододаване - през 4 дни.

Използвайте само топла вода, поливайте под корените или между редовете, не изливайте върху растенията отгоре. Ако забележите, че водата е застояла и не попива, надупчете почвата на няколко места с вилица.

Общо са необходими три до четири подхранвания:

  • На етапа на поява на първите истински листа: 1 супена лъжица нитрофоска + 1 супена лъжица. пилешки тор + 10 литра вода.
  • Второ - при поява на вторите същински листа: 1 ч.л. калиев сулфат + 0,5 литра оборски тор + 10 литра вода. Разход 5 литра на 1 квадратен метър.
  • Третото е 16 дни след второрто със същата смес;
  • Четвъртото подхранване е листно. Провежда се чрез пръскане със следния разтвор: 5 грама амониев нитрат + 1 литър вода. Пръскането се извършва вечер.

Доматите и краставиците ще растат по-бързо, ако ги поливате с това


 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес