Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Гони къртиците надалеч - ето как да засадим рицин в двора

25 юли 2024, 09:00 часа

Почти всеки градинар се сблъсква с проблема с къртици, които могат да разрушат градинските насаждения и да превърнат двора в истинска бойна зона. Един от най-естествените и ефективни начини да се справим с този проблем е засаждането на рицин. Това красиво и мощно растение не само ще украси вашия двор, но и ще държи къртиците надалеч. В тази статия ще разгледаме как правилно да засадим рицин и да го използваме като естествено средство за защита на градината.

Какво представлява рицинът?

Рицинът е многогодишно растение, което може да достигне височина до 3 метра. То има декоративни листа и ярко червени плодове, които го правят атрактивно допълнение към всяка градина. Въпреки красотата си, всички части на растението са отровни, което го прави ефективно в борбата с нежеланите вредители.

Какво лекува рициновото масло? Ето огромните му ползи

Полезни свойства

Освен че гони къртиците, рицинът има и други полезни свойства. Той се използва в медицината за производство на рициново масло, което има разнообразни приложения. Растението също така привлича полезни насекоми и може да подобри здравето на градинската почва.

Как да засадим рицин?

Избор на място

Рицинът се засажда на слънчеви места с добре дренирана почва. Изберете място в двора, което получава поне 6-8 часа слънце на ден. Избягвайте зони с тежка и постоянно мокра почва, тъй като растението не обича преовлажняване.

рицин

Подготовка на почвата

Преди да засадите рицин, обработете почвата, като я разрохкате и добавите органични торове. Това ще подобри структурата на почвата и ще осигури необходимите хранителни вещества за растението.

Засаждане на семена

Семената на рицина се засаждат директно в почвата през пролетта, след като премине опасността от слани. Засадете семената на дълбочина от около 2 см и на разстояние от 1 метър едно от друго, за да имат достатъчно пространство за растеж.

Поливане и грижи

Рицинът изисква редовно поливане, особено през сухите периоди. Поддържайте почвата влажна, но не прекалено мокра. Мулчирането около растението може да помогне за задържане на влагата и предотвратяване на плевели.

Растенията, които отблъскват къртиците

Как рицинът гони къртиците?

Ефективност на растението

Къртиците са чувствителни към специфичните съединения, които рицинът отделя в почвата. Корените на растението съдържат токсични вещества, които отблъскват тези подземни вредители и ги принуждават да напуснат района.

Комбиниране с други методи

За по-голяма ефективност можете да комбинирате засаждането на рицин с други естествени методи за борба с къртиците, като например използването на ултразвукови устройства или поставяне на мрежи под почвата.

Засаждането на рицин в двора е естествен и естетичен начин да се справите с проблемните къртици. Освен че предпазва вашата градина, рицинът добавя красота и стойност на ландшафта. С правилната подготовка и грижи, можете да се насладите на здрави и красиви растения, които ще държат вредителите далеч от вашия двор. Опитайте този метод и се уверете сами в неговата ефективност!

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес