Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ето как да накарате петунията да се сгъсти и да цъфти до първа слана

19 август 2024, 20:08 часа

Каскадните петунии или супертуниите, както често ги наричат, са едни от най-впечатляващите цветя, които красят нашите градини, балкони и тераси през цялото лято. Тези растения радват с изобилието си от съцветия, интензивни цветове и устойчивост на различни метеорологични условия. Но дори и най-добре поддържаните растения могат да изсъхнат с времето. В тази статия ще научите как да подмладите пищните си петунии, така че да радват очите ви с буен цъфтеж до първата слана.

Трябва да знаете, че тези красавици обичат влагата, но не понасят застояла вода, така че е важно саксиите да имат добър дренаж.

Торенето е друг ключов елемент в грижата за супертунията през лятото. Тези растения се нуждаят от много хранителни вещества, за да цъфтят обилно. Най-добре е да използвате торове, богати на калий и фосфор, които подпомагат развитието на цветята. Също така не забравяйте редовно да премахвате изсъхналите цветя, което не само ще подобри естетиката на растението, но и ще го насърчи да произвежда нови пъпки. Изсъхналите съцветия трябва да се отстраняват заедно с цветните дръжки, за да се предотврати образуването на семена.

Още: Оцет за плевели: градинар разкри дали този метод работи

Защо пеуниите изсъхват и се разреждат?

Въпреки правилната грижа, супертунията може да не е толкова обаятелна и красива с времето. Една от най-честите причини е липсата на достатъчно хранителни вещества. Изчерпаният субстрат може да доведе до спиране на растежа на растенията и пожълтяване на листата им. Друга причина може да бъде неправилното поливане - както излишъкът, така и дефицитът на вода може да повлияе негативно на състоянието на супертунията.

Друг фактор, който може да доведе до влошаване на растенията, е липсата на правилно подрязване. Супертуниите, които не се подрязват редовно, могат да започнат да растат неконтролируемо, което води до отслабване на цялото растение, което след това става лесна мишена за болести и вредители.

Още: Какво да не слагате в компостера? 5 неща, които нямат място там!

Как да цъфтят по-дълго?

Ако вашите супертунии започват да губят чара си, не трябва да се притеснявате - има ефективни методи да ги подмладите и да върнете пълния им цъфтеж. На първо място, струва си да подрежете растенията. Редовното подрязване помага на растението да се удебели и го стимулира да произвежда нови издънки и цветя.

Най-доброто време за подрязване на вашата супертуния е, когато растението започне да губи формата си. Подрежете издънките с остри ножици с около една трета от дължината им. Благодарение на това третиране цветята бързо ще започнат отново да цъфтят обилно. Това също е чудесна възможност да се отървете от изсъхналите листа, които са в основата на растението. След изрязване достъпът до тях е много по-лесен.

Също така си струва да използвате специални торове за цъфтящи растения, които ще помогнат на растението да се възстанови бързо след рязане. Също така не забравяйте да поливате редовно, особено в горещите дни - растенията, които се поливат правилно, понасят резитбата по-добре и се регенерират по-бързо. Когато поливате, опитайте се да не изливате вода върху листата. Също така избягвайте да поливате растението на слънце, най-добре е да го правите сутрин или вечер.

Елица Христова
Елица Христова Отговорен редактор
Новините днес