Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Есенна резитба на розите - кога и как се прави

17 октомври 2024, 11:33 часа

Есенната резитба на розите е задължителен етап от подготовката на храстите за успешна презимуване. Сега е моментът да направите това.

Есенна резитба на розите 

Процедурата се извършва в хладно време, когато температурата през нощта вече пада под нулата, а през деня не се повишава над +5 градуса. Денят трябва да е сух и безветрен.

Розите се подрязват по следната схема. Вземете остър инструмент, предварително обработен с антисептик. Изберете поне 5 здрави клона, които да оставите. Отстранете клони, които са на повече от 3 години, както и тънки, сухи, меки, слаби, повредени и незрели издънки. Отрежете изсъхнали листа, цветя и издънки, растящи вътре в храста. Скъсете останалите стъбла, като направите отрез на 0,5 - 1 см над пъпката под ъгъл 45 градуса. Горната пъпка на всяка издънка се оставя от външната страна на храста. Разрезите се третират с градинска смола или изкуствена кора, а храстите се третират с разтвор на меден сулфат. Отстранете всички листа от храста и отстранете растителните остатъци от ствола на дървото.

Пресаждане на рози - как се прави

Специалистите предупреждават, че всеки вид роза изисква определен вид резитба. При резитба на катерлива роза се оставят млади и здрави издънки с дължина 50-70 см, а страничните издънки се съкращават с 2-3 пъпки. Храстовите рози се подрязват на височина 30-40 см. При стандартните рози леторастите се съкращават с около 15-20 см, като се запазва формата на короната. Чаенохибридните рози се подрязват на ниво 5-7 развити пъпки, а парковите рози се подрязват на височина 50-70 см.

Други важни правила за резитба на рози през есента

Разрезите се правят с ножици за подрязване, ножици или градинска ножовка. Не забравяйте да носите ръкавици, за предпочитане дебели, и защитно облекло, за да избегнете нараняване от бодлите. Техниката и схемата на подрязване за различните сортове и видове рози може да се различават, но има няколко общи правила.

Младите рози до две години се подрязват на около 30 см над земята. Възрастните растения се съкращават наполовина.

Всички болни и сухи клони трябва да бъдат отрязани, а остатъците да бъдат изгорени или изхвърлени. Те не могат да бъдат оставени в градината, за да не станат източник на градински бактерии и инфекции.

Отрезът се прави под ъгъл 45 градуса, над външната пъпка. Това е необходимо, така че в бъдеще издънките да растат извън храста, а не вътре.

При розите, които са пресадени трябва да се премахнат всички коренови издънки - те не се отразяват добре на развитието на храста.

Есенно засаждане на рози - тайната на опитните градинари

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес