Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Доматите ще цъфтят дори в най-голямата жега, ако ги торите така

10 юли 2024, 08:26 часа

Всеки градинар мечтае да постигне отлична реколта от домати, независимо от метеорологичните условия и сорта, но за това е необходимо да се обърне специално внимание на реколтата по време на цъфтежа и плода. През този период растенията трябва да се торят със специален „коктейл“ от хранителни вещества.

Торене на доматите за изобилен цъфтеж 

През юли в почвата, в която са засадени домати, практически не остават никакви хранителни вещества, така че съставът на тора трябва да бъде специален. За да приготвите продукта, добавете 20 гр калиев сулфат, 10 гр карбамид, 1 кг оборски тор, 10 гр вар, 20 гр суперфосфат и 2 гр меден сулфат към 10 литра вода. След това разредете 1 л от този разтвор в 10 л вода.

НЕ изхвърляйте тази храна - тя е идеален тор за краставиците и доматите

За високите домати трябва да излеете 2 литра разтвор; за ниските е достатъчен само 1 литър от разтвора. Това торене няма да се налага да се прилага повторно, тъй като горните хранителни вещества със сигурност ще са достатъчни до края на летния сезон.

През следващите седмици ще забележите, че доматените храсти са започнали да се променят, защото върху тях ще се появят много цветя и яйчници. Градинарите, които са използвали този тор, отбелязват, че той също влияе върху вкуса на доматите.

Растенията могат да се поливат по-рядко, но в увеличен обем. Един храст ще изисква пет литра течност; поливането трябва да се извършва не повече от два пъти седмично.

Други начини за торене на доматите

Много градинари не използват минерални торове за подхранване на домати - те вярват, че органичната материя е по-здравословна и може да предпази растенията от болести.  Сред органичните торове може да се отбележи ефективността на следните:

  • Дрожди - ускоряват растежа на доматите; това хранене е просто необходимо за цъфтящи растения. Можете да приготвите дрожди от суха и прясна мая. Прясна мая в количество от 100 гр се разрежда в литър топла вода. След появата на пяна разтворът се излива в 10-литрова кофа с вода. Торът се настоява известно време, след което се използва за поливане на доматени храсти - количеството е достатъчно за третиране на 15 растения. 
  • Пепел – подходяща е не само дървесна, но и торф или сламена пепел. Пепелта съдържа калций; магнезий и фосфор, което е полезно за цъфтящите домати. Методът за използване на пепел е прост - веднъж седмично поръсвайте с 1 супена лъжица всеки храст. Два пъти месечно поливайте доматените храсти с разтвор на пепел (100 гр пепел на кофа вода). 
  •  Хумат - за подобряване на плододаването. Използването на хумат гарантира увеличаване на добивите на домати дори и на най-бедната почва. Разтворът се приготвя съгласно инструкциите на производителя. 
  • Йод – увеличава броя на завръзите. За да напоите храстите в корена, пригответе разтвор: добавете 3 капки йод към 1 кофа вода. Органичните торове могат да се прилагат не само в корените, но и по листата. 
  • За листно подхранване използвайте борна киселина - тя е най-доброто средство за стимулиране на плодообразуването на доматите при силни горещини. При температури над +30С доматите образуват цветни китки, но не дават плодове. Спреят се приготвя от 10 гр борна киселина, разредена в чаша гореща вода. Приготвеният разтвор се разрежда в 10 литра вода и листата на доматените храсти се третират с разтвора веднъж на всеки 7 дни. 

Жегата няма да съсипе доматите, ако ги напръскате с това

 

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес