Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Домашни средства за първа помощ в градината

02 ноември 2021, 18:19 часа

Предлагаме ви 10 съвета, за да сте уверени, че ще получите най-доброто от реколтата си, като използвате естествени средства и дори остатъци, които можете да намерите в кухнята си.

Подхранвайте почвата си с:

1. Останала вода: След измиване, задушаване или варене на зеленчуците, оставете водата настрана и я използвайте за поливане на вашите растения – тя ще бъде пълна с витамини и хранителни вещества.

2. Утайка от кафе: Някои растения като домати и боровинки растат по-добре в кисела почва. Ако пръстта в градината ви е по-алкална, можете да промените това, като смесите остатъчната утайка от кафе в почвата преди засаждане или като поръсите утайката отгоре.

3. Бананова кора: Растенията обичат калий, а един чудесен източник е банановата кора. Просто нарежете или смесете кората с малко вода и добавете към почвата си. NB: Ако имате камина, друг добър източник на калий е дървесната пепел.

4. Черупки на яйца: Богати на калций, черупките на яйцата могат да действат като чудесен естествен тор. Те  са лесни за използване и могат да се слагат направо  върху почвата, след като бъдат смачкани. По-големите парчета черупки също могат да помогнат за възпирането на охлюви. Борба с гъбичките.

5. Лайка: Тази настойка е чудесна за борба с бактериални и гъбични инфекции. Просто сварете в обикновена тенджера и оставете да изстине. След това отварата може да се пръска директно върху листата през няколко дена, докато проблемът бъде разрешен.

6. Сода за хляб: Хлебната сода е чудесен лек срещу мухъл и плесен – често срещани проблеми за растения като тикви, картофи, краставици и домати. Смесете содата с олио (за да залепне) и напръскайте засегнатите места.

7. Мляко: Млякото може да помогне и в борбата с брашнеста мана по растения като грах, грозде и тиквички. Обикновено млякото се смесва с голямо количество вода и се прилага два пъти седмично. Въпреки че все още не е напълно разбрано, млякото е толкова ефективно, че очевидно дори винарската индустрия обмисля да го използва.

8. Лимонов сок: Лимоновият сок, смесен с вода, може да помогне за контролиране на малки вредители, като мравки и листни въшки. Внимавайте обаче да прилагате само върху заразените зони и да изплакнете, след като насекомите изчезнат. Поставянето на цитрусови кори, включително портокалови, около градината може също да отблъсне други вредители.

9. Лют червен пипер: Можете също да добавите малко подправка към вашите растения, за да предотвратите нашествието на насекоми. Пипер на прах работи добре върху зеленчуци от рода на зеле и броколи, които често са уязвими за различни насекоми. Просто смесете с малко сапун и много вода и напръскайте!

10. Казват, че засаждането на лунна светлина кара растенията да растат по-бързо и по-силно. Така че защо да не направим една приказна вечер?

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес