Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Без КЪРЛЕЖИ в градината! С тези трикове няма да са ви нужни препарати

06 август 2023, 18:33 часа

Кърлежите могат да бъдат неприятни гости в градината и да нанесат вреди на растенията. Но с народни средства и някои прости техники, можете да ги отблъскате и да предпазите зеленчуците си. В тази статия ще ви представим ефективни методи за борба с кърлежите и как да създадете естествена бариера за защита на градината.

Почистване на градината

Най-първата стъпка в борбата с кърлежите е да почистите градината от буйната растителност и гъстите клони. Кърлежите обичат тези условия, затова редовното окосяване на тревата и подрязване на дърветата и храстите е от съществено значение. С този прост подход ще създадете по-непривлекателна среда за насекомите и те ще се отдалечат от вашата градина.

При скъсан кърлеж - ето какво се прави

Растения, отблъскващи кърлежите

Някои растения са природни отблъсквачи на кърлежите. Засаждането на лайка, пелин и див розмарин по протежение на оградата ще служи като естествена бариера, отблъскваща насекомите. Тези растения не само предпазват градината от кърлежи, но и придават допълнителна естетика и аромат на пространството.

Народни средства за отблъскване на кърлежите

Ако желаете да изпробвате естествени средства за отблъскване на кърлежите, има няколко опции, които може да направите у дома. Можете да използвате цитрусов сок, който има миризма, не толкова приятна за насекомите. Разредете прясно изцеден сок с вода и напръскайте градината си.

Как да се предпазим от кърлежи?

Растителните разтвори също са ефективни. Настойките от здравец, градински чай, чесън и допълнени с етерични масла от розмарин или мента създават остър аромат, който кърлежите не понасят. Разредете ги във вода и полийте градината си.

Друга опция е да използвате сода или борна киселина, които също са известни със своите отблъскващи свойства. Разпръснете едно от тези вещества в градината си и ще забележите как кърлежите постепенно изчезват.

Съчетавайки тези прости и ефективни методи, можете да предпазите градината си от кърлежи и да се наслаждавате на здрави и плодородни растения през целия растежен сезон.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес