Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Банан и канела - как помагат в грижата за цветята

21 октомври 2024, 15:44 часа

Банан и канела - това са два необичайни продукта, които могат да бъдат използвани в грижата за цветята.

Употреба на бананова кора

По отношение на приложенията на банана в цветарството и градинарството, най-големи ползи носи банановата кора. Тези отпадъци съдържат огромно количество хранителни вещества, което прави кората отлична алтернатива на купените от магазина торове.

Можете да изсушите кората, да я смелите и да изсипете получения прах в тенджера. Можете също да използвате самата кора за полиране на листата на стайни цветя. По този начин също се доставят и усвояват хранителни вещества.

Как да се грижим правилно за цветята у дома през зимата - какво трябва и не трябва да се прави?

Запарката от бананови кори е друг често приложим метод.

За да я приготвите, ще са ви необходими добре измитите кори от три банана. Нарежете ги. Това може да стане с нож или в блендер, важно е да се получи хомогенна консистенция. Препоръчва се да не използвате опашката, трудно се реже. Поставете нарязаната кора в трилитров буркан и го напълнете с преварена вода. Поставяме го на тъмно и хладно място за два дни. Запарката е готова. За напояване се разрежда с вода в съотношение 1:2.

Идеалният вариант за използване на органични остатъци е компостирането. В случая качеството на тора е много по-високо. Освен това можете да използвате не само бананови кори, но и зеленчукови кори, чаени листа и черупки от яйца. За да приготвите компост, на помощ ще ви дойдат домашни компостери - специални запечатани контейнери, които не позволяват миризмата да се разпространява извън тях. За по-бързи резултати използвайте микробиологични препарати.

Бананът и съответно неговата кора има много богат химичен състав и всички изброени елементи са необходими на растенията.

Калият е едно от основните хранителни вещества за всички растения. Повишава устойчивостта в борбата с болести и вредители, играе роля в синтеза на протеини, фотосинтезата не може да съществува без калий, освен това е отговорен за устойчивостта към неблагоприятни фактори. Освен това калият участва в десетки други процеси, необходими за нормалното развитие на растението.

Фосфорът е друго основно хранително вещество за растенията. Той отговаря за метаболитните процеси, регулирането на дишането и фотосинтезата. Фосфорът е необходим за корените и участва в образуването на семена и пъпки. Без този елемент не трябва да очаквате дълъг цъфтеж. Растенията също толкова се нуждаят от калций. Той засяга водния баланс и е необходим за корените; без негово участие други макро- и микроелементи няма да могат да се абсорбират нормално от растението. Магнезият е необходим за образуването на хлорофил и следователно е важен за фотосинтезата и процеса на дишане. Освен това е необходим за дузина други процеси.

Ползи от канелата за цветята

Подправката е отлично средство срещу гъбички. Затова трябва просто да поръсите малко количество смляна канела директно в почвата на растението.

Поливане с лимонена киселина - за кои цветя е полезно

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес