Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ако температурите са от 32 градуса нагоре, направете това за вашата градина!

13 юли 2021, 19:28 часа
Реклама

Лятото е в разгара си и има дни, в които температурите са безпощадни към растенията, които отглеждаме в градината си. Всеки градинар започва да мисли начини за това как да предпази зеленчуците от топлинния стрес, особено ако не е поставил засенчващи мрежи

 

Високите температури са способни много да навредят на градината и да унищожат растенията, за чието отглеждане сме положили много труд, време и усилия.

Ако оставите чушките първите 3 дни без вода, реколтата ще е ДВОЙНА

Ако температурите са от 32 градуса нагоре, не чакайте, а направете нещо!

Най-напред се заемете с установяване белезите на топлинния стрес. Притесненията са с основание, ако високите температури продължават твърде дълго време.

Много е лесно да разберете, че топлинният стрес е засегнал вашите насаждения. Ще станете свидетели на повехнали зеленчуци.

Коренът на растението поема вода, която в последствие циркулира в самото растение, за да се регулира температурата. Накрая тази вода се изпарява отново във въздуха чрез листата.

Сложете бутилка вода до всеки корен с домат и ще стане ЧУДО!

Ако обаче температурите са прекалено високи, то корените няма как да осигурят тази допълнителна вода, чрез която растенията се охлаждат. В резултат на това се получава вехнене.

Друг сигурен признак, че растенията са засегнати от високите температури, е пожълтяването на листата.

Ако искате обаче да избегнете унищожаването на градината, много е важно да направите това:

Поливайте, докато е хладно

Това е сигурен начин, че водата ще се абсорбира в почвата, вместо да се изпарява. За предпочитане е да поливате в дълбочина, вместо това да го правите начесто. Това се прави задължително, ако почвата е прекалено суха и влагата не може лесно да проникне в нея.

Поливайте на точното място

За да сте сигурни, че сте снабдили растението с достатъчно влага, поливайте на точното място. Важно е да насочите струята на водата към корена. Можете да си помогнете с един лесен трик. За целта е нужно да изкопаете пръстен в почвата около основата на растението. Налейте вода в него и ще знаете, че коренът няма да бъде лишен от влага.

Мляко, хума и йод и доматите ще зреят като ПОЛУДЕЛИ

Мулчирайте

Много опитни градинари прибягват до това, тъй като мулчирането задържа влагата в почвата и не се налага непрекъснато да поливате.

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес