Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ако имате къртица в градината - ето как да я изгоните

08 октомври 2024, 07:15 часа

Къртиците са род дребни бозайници от семейство Къртицови. Срещат се основно в Европа и Западна Азия. В България е широко разпространена европейската къртица.

Къртицата е дълга 10-15 см, с черна гъста козина и опашка, която достига ⅓ от дължината на тялото. Муцуната е заострена и издължена. Предните крака са силно развити, с лопатовидна форма и имат здрави нокти, с които рови и копае тунелите си.
Къртиците водят подземен начин на живот. Прокопават и поддържат сложни подземни системи от тунели. Хранят се с почвени животни - насекоми и техните ларви, червеи, голи охлюви и др. Къртицата ражда веднъж годишно от 2 до 6 малки след около 4- до 6-седмична бременност.

Полезна или вредна е къртицата?

Още: Къртиците унищожават градината ви? 6 начина да се отървете от гризачи!

Къртицата е полезна, защото унищожава множество насекоми и ларвите им, които вредят на растенията. При ровене и търсене на храна, обаче, тя вреди, защото разкъсва корените на растенията, повдига младите и все още недобре вкоренени растения. Често минава от край до край под редовете на току-що засадени растения, привлечена от внесените с оборския тор червеи и други насекоми. Къртицата вреди най-много в парниците при отглеждане на разсада и в градините в първите дни след разсаждане.

Как да познаем, че в двора има къртица

Ако не видите къртицата, има няколко признака, по които да установите нейното присъствие. Разрохкването на почвата и появата на купчинки пръст, които се издигат над повърхността, е характерно при наличието на къртици. Купчинката може да стигне над 60 см диаметър. В повечето случаи купчинките са около 20 до 25 см диаметър. Впоследствие тези кучинки се отлагат и образуват голи петна на тревните площи.

Друг признак за наличието на къртица в двора е копаенето на тунели по повърхността, които изглеждат като поредица от надигнати пукнатини в почвата.

Как да прогоним къртицата от двора

С лопата

Още: Къртиците една по една ще изскочат от градината, просто засадете ТОВА

Ако видите прясно изкопана пръст, разровете дупката с лопата, за да проникне светлина в нея. Къртицата не харесва светлината. Освен това, ще разрушите дома й, а тя ще се опита да го поправи. Изчакайте къртицата да се появи, за да копае отново и ще я заловите лесно. Имайте предвид, че къртицата копае много бързо и може да я изпуснете.

Миризма

Може да прогоните къртицата с миризма, от която тя бяга. Натопете парче плат с тежка миризма (керосин, нафталин, терпентин) и го поставете в някоя от изкопаните дупки.

Мрежа

Друг удобен метод за прогонване на къртица от двора е използването на специална мрежа против къртици.

Растения

Може да засадите растения, които дразнят къртицата - фритилария и боб. Внимавайте, обаче, защото те може да изгонят и вашите домашни любимци, защото съдържат специфична непоносима миризма. Къртицата не харесва нарциси, невен и всички растения от семейството на алиума. Засадете тези видове по периметъра на вашата градина, за да образуват естествена бариера.  

Още: Цветето, от което бяга всяка къртица

Унищожете любимата храна на къртицата

Ако лишите къртицата от любимата й храна (дъждовните червеи), тя сама ще напусне двора ви. Залейте двора си с 10% сапунен разтвор в началото и в края на сезона. Това ще изгони червеите, а с тях ще си отидат и къртиците.

Рициново масло

Рициновото масло няма да убие къртицата, но ще причини храносмилателни смущения за тези вредители, които влизат в контакт с него. Ето как да си направите сами домашен репелент: смесете 3 части рициново масло и 1 част препарат за миене на съдове. Разредете получената смес в 4 л вода и я използвайте, за да я изсипете в тунелите на къртиците и входовете им във вашия двор.

Как да прогоните къртиците в градината си по хуманен и безопасен начин?

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес