Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ако има излишък на азот при доматите - ето какво се случва

24 юли 2024, 23:00 часа

Доматите са една от най-популярните култури, които се отглеждат както в домашни градини, така и в големи селскостопански полета. За да се развиват здравословно и да дават добър добив, доматите се нуждаят от правилно балансирано торене. Азотът е един от ключовите елементи, необходим за развитието на доматите. Въпреки това, прекаленото му количество може да доведе до сериозни проблеми. В тази статия ще разгледаме как излишъкът на азот влияе върху доматите и какви са признаците на този проблем.

Ролята на азота в развитието на доматите

Азотът като жизнено важен елемент

Азотът е основен елемент за формирането на всички органи на доматеното растение. В началото на растежа си, доматите имат нужда от повече азот, за да развият своите вегетативни и репродуктивни органи. Правилното торене с азот ускорява този процес и води до увеличаване на добива.

домати

Различни нужди на различните сортове

Различните сортове домати имат различни нужди от азот. Тези с буен вегетативен растеж изискват повече азот в сравнение с по-слабо растящите сортове. Правилното съотношение на азот с другите хранителни елементи също е от съществено значение за здравословното развитие на растенията.

Проблемите, до които води излишъкът на азот

Прекалено буен вегетативен растеж

Един от първите признаци на прекомерно количество азот е прекалено буйният вегетативен растеж на растенията. Листата стават тъмно зелени и трошливи, а стеблата са крехки. Това прави растенията по-податливи на нападения от гъбни болести и неприятели.

ПОЛЗИ от торене на доматените растения

Отлагане на плододаването и намален добив

Излишъкът на азот води до отлагане на плододаването и намаляване на общия добив. Връхната част на стеблото става дебела и сочна, а връхните листа се завиват към гръбната си страна. Това означава, че растението инвестира повече ресурси в развитието на вегетативната маса, отколкото в производството на плодове.

Повишен риск от болести

Растенията с излишък на азот са по-уязвими на различни болести, особено гъбни инфекции. Това се дължи на по-крехките стебла и листа, които лесно се повреждат и стават входна точка за патогени.

Как да избегнем проблемите с излишъка на азот?

1. Балансирано торене

За да избегнем излишъка на азот, трябва да осигурим балансирано торене, което отговаря на нуждите на конкретния сорт домати и фазата на развитие на растението. Анализът на почвата и растенията може да ни помогне да определим точното количество азот, което трябва да се внесе.

Торене на доматите след засаждане - ето как се прави

2. Използване на правилните торове

Изборът на подходящи торове е от съществено значение за предотвратяване на излишъка на азот. Трябва да се използват торове с правилното съотношение на азот към другите хранителни елементи, за да се осигури здравословното развитие на доматените растения.

3. Контрол на почвеното pH

Поддържането на подходящо pH на почвата също е важно за усвояването на азота. Правилното pH гарантира, че азотът и другите хранителни вещества ще бъдат достъпни за растенията в необходимите количества.

Азотът е жизнено важен елемент за развитието на доматите, но неговото прекомерно количество може да доведе до сериозни проблеми. Разпознаването на признаците на излишък на азот и предприемането на мерки за балансирано торене са ключови за успешното отглеждане на домати. Чрез правилното торене, контрол на почвеното pH и избор на подходящи торове можем да осигурим здрави и продуктивни доматени растения, които ще ни радват с богат и качествен добив.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес