Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

АЙРЯН И СОЛ: Неочаквания помощник при борбата с гниенето по доматите

04 август 2023, 08:20 часа

Гъбичните инфекции могат да предизвикат сериозни проблеми в градината, като листата и плодовете на доматите започват да гният. За да предотвратим този процес и да спасим растенията, е важно да предприемем незабавни мерки. Опитайте се да използвате подходящ разтвор, сред които са английска сол и айрянът, които могат да помогнат за предпазване на доматите в градината от гъбични заболявания.

Превенция и грижи за доматите: Как да избегнете гниенето

Гъбичните инфекции и тяхната опасност

Когато влажността е висока, доматите са податливи на гъбични инфекции, които се проявяват чрез кафяви петна по листата и стъблата. Ако не се предприемат навременни действия, инфекцията може да се разпространи и по плодовете, което води до гниене и загуба на реколтата.

Поливайте доматите с този разтвор с йод и повече няма да има гниене по тях

Предпазване с английска сол

За да предотвратите гниенето на доматите, можете да приготвите разтвор на английска сол в съотношение 10:100 (10 части вода към 100 части английска сол). Редовното пръскане на доматите с този разтвор ще създаде защитен филм върху листата и плодовете, който ги предпазва от гъбични заболявания.

Предпазване с айрян

Айрянът може да защити растенията и да предотврати гниенето на доматите. За да използвате айрян за защита, смесете 1 кг кисело мляко с 5-6 литра вода. С получения разтвор пръскайте растенията. Този необичаен метод ще помогне да се запазят доматите здрави и да се предотврати развитието на гъбични инфекции.

С този лесен ТРИК ще предпазите доматите от ГНИЕНЕ

Ако забележите някаква нередност, свързана с растежа и развитието на доматите в градината, незабавно приложете подходящия разтвор с английска сол или айрян. Не позволявайте на гъбичните инфекции да унищожат вашата реколта. Следвайте препоръките и съхранявайте доматите здрави и без заболявания.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес