Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 прости трика за увеличаванее на реколтата от краставици

06 март 2023, 16:15 часа

С нетърпение чакаме всяка година реколтата от краставици, за да си направим вкусни салати и ястия. Но за да отгледате краставиците правилно и да имате богата реколта, трябва да следвате няколко ключови съвета.

Тайни при отглеждане на краставици

1. Слънчева светлина

Краставиците разчитат в голяма степен на фотосинтезата, за да изградят силни, здрави и продуктивни лози. Затова слънчевата светлина е от основно значение за добрата реколта.

Важно е краставиците да получават слънчева светлина рано сутрин и да са изложение на поне 8 часа светлина всеки ден – изберете правилното място за тяхното засаждане.

Топ 10 на най-вкусните сортове краставици

2. Почва

Краставиците се нуждаят от богата, плодородна почва, лека и проветрива, за да растат силни.

При засаждане на краставиците добавете 6 до 8 чаши компост към всяка дупка за засаждане. Компостът добавя жизненоважни хранителни вещества, които могат лесно да се абсорбират от тези растения. Така се създава и отличен дренаж.

3. Засадете върху заострени хълмчета

Направете леки заострени хълмчета и заседете там краставиците. Добавете компост. Краставичните растения са силно податливи на гниене, затова такъв метод на засаждане ще предпази основното стъбло на растението от застоялава вода, ако е имало обилни дъждове.

4. Обърнете внимание какво засаждате в близост

Трябва да внимавата какви растения засаждате около краставиците, защото това игра важна роля за тяхната продуктивност.

Избягвайте да засаждате картофи близо до краставиците. Картофите отделят вещество в почвата, което силно пречи на растежа на краставиците. Вместо това може да засадите репички. Те помагат за отблъскването на вредни насекоми като краставични бръмбари и листни въшки, които атакуват краставиците.

Пръскане на краставиците с мляко - кога и как се прави

5. Променяйте мястото за сеитба

Краставиците, подобно на доматите и чушките, могат лесно да развият болести, пренасяни от почвата, когато се засаждат на едно и също място година след година.

Трябва всеки сезон да сменяте мястото на засаждане на краставиците. Това позволява на почвата да се възстанови, като по този начин се намаляват болестите и възможността за дълготрайно заразяване. Изчакайте три години, преди да засадите краставиците на същото място.

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес