Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

3 растения, които трябва да подрежете точно сега

23 октомври 2024, 20:24 часа

Късната есен може да изглежда като спокоен сезон за градинарите, но все още има няколко задачи, които трябва да бъдат изпълнени, преди да настъпи студеното време. Целта на подрязването на растенията в градината през есента е да се премахнат мъртви, болни или повредени стъбла и клони. Това се нарича още санитарна резитба и определено не бива да пропускате тази задача, защото ще допринесе за по-добър растеж на растенията. Точно по това време на годината трябва да бъдат подрязабни 3 вида растения - декоративни дървета, вечнозелени храсти и овошки.

Растенията, които трябва да се подреждат точно сега 

Експертите са на мнение, че декоративните широколистни дървета изискват резитба преди зимата, тъй като са във фаза на покой, което ще намали стреса върху растението и ще позволи на дърветата да се съсредоточат върху възстановяването и новия растеж през пролетта.

Растенията, които трябва да засадите в градината, за да прогоните червеите

От ноември до март можете да практикувате премахване на по-малки клони, за да получите чисти стъбла без излишни сухи и болни издънки. Това не само ще подобри формата на дървото, но и ще осигури по-добър растеж. Но внимавайте при подрязване на клоните - не трябва да режете цялата корона, за да се поддържа естествен, балансиран вид.

Зимата и моментът преди нейното настъпване е идеалното време за подрязване на всички вечнозелени храсти и особено на тези, които са станали твърде големи. Това е подрязване е необходимо с цел подмладяване на растението, така че трябва да започнете с премахване на мъртви и повредени клони, това ще помогне за подобряване на здравето на храста и предотвратяване на по-нататъшно заболяване. Също така трябва да разредите старите клони, за да може повече слънце да достига до храста и въздухът да преминава свободно през него.

Овощните дървета се нуждаят от ежегодно подрязване, ако искате изобилна реколта всеки път. В допълнение, това помага да се контролира техният размер и да се поддържа здравето на растенията. Без подрязване те могат да станат твърде високи и обемисти, което ги прави трудни за грижи и прибиране на реколтата. За да получите най-добри резултати подрязването трябва да се извърши, когато дърветата преминат в латентно състояние.

Подрязването на овощни дървета стимулира растежа на младите издънки. Това важи дори за стари растения. Младите клони ще произведат голям брой цветни пъпки и в крайна сметка ще съберете повече плодове.

Второ, благодарение на изтъняването на короната се подобрява нейната вентилация и осветление. Повече свеж въздух и слънчева светлина проникват в масата от клони и листа, което предотвратява развитието и разпространението на гъбични инфекции и насърчава по-доброто плододаване.

Трето, подобрява се качеството на развиващите се плодове. Те ще станат особено сочни и по-големи.

Четвърто, през топлия сезон потокът от сок се увеличава. Сокът действа като естествен антисептик: дезинфекцира раните и заздравяването настъпва много по-бързо.

Октомври е идеалното време да засадите тези 4 растения в градината си

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес