Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

12 цветя, които трябва да засадите в градината си тази есен

26 септември 2024, 09:41 часа

Септември е фантастично време да освежите градината си, когато лятото изчезва и започва по-хладното есенно време.

Този месец бележи прехода от лятото към есента, предлагайки идеални условия за засаждане на голямо разнообразие от цветя, които ще озарят градината ви с красиви цветове през по-хладните месеци.

Независимо дали искате да добавите трайни насаждения, които ще се завръщат година след година, или едногодишни, които осигуряват изблик на сезонен цвят, има много възможности за засаждане на цветя през септември.

В тази статия ще разгледаме най-добрите цветя за засаждане през септември, за да поддържате градината си жива и жизнена.

1. Хризантеми

Хризантемите, известни като майки, са типичните есенни цветя, предлагащи широка гама от цветове като жълто, червено, оранжево, лилаво и бяло.

Те са издръжливи, лесни за отглеждане и цъфтят от края на лятото до есента, добавяйки ярък цвят към вашата градина със смяната на сезона.

Защо да засаждате през септември: Хризантемите процъфтяват при по-ниски температури, което прави септември идеалното време за засаждането им. Те пускат корени бързо през есента и са идеални за запълване на празнини в градината или освежаване на уморени цветни лехи.

Съвети за грижа: Засадете хризантемите в добре дренирана почва и на слънчево място. Поливайте ги редовно, но избягвайте преполиването, за да предотвратите гниене на корените.

2. Теменуги

Теменужките са многофункционални цветя за прохладния сезон, които процъфтяват през есента.

Те се предлагат в различни цветове, включително синьо, лилаво, жълто и червено, и са известни със своите очарователни, „подобни на лице“ цъфтежи.

Защо да засаждате през септември: Теменужките са издръжливи цветя, които могат да издържат на по-ниски температури и леки студове, което ги прави идеални за есенно засаждане. Те осигуряват ярък цвят през есента и в някои климатични условия дори могат да цъфтят отново в началото на пролетта.

Съвети за грижа: Засадете теменуга в добре дренирана почва и място с частично до пълно слънце. Поливайте ги последователно и помислете за мулчиране около основата, за да запазите влагата.

3. Астри

Астрите са подобни на маргаритки многогодишни растения, които се предлагат в различни нюанси на лилаво, синьо, розово и бяло.

Те цъфтят обилно през есента, привличайки пчели, пеперуди и други опрашители във вашата градина.

Вижте още: Защо през есента опитните градинари слагат кафява захар в градината

Защо да засаждате през септември: Астрите предпочитат по-хладно време и цъфтят през есента, което ги прави отличен избор за засаждане през септември. Те са чудесни за добавяне на височина и текстура към вашите градински лехи.

Съвети за грижа: Засадете астри на слънце и добре дренирана почва. Те изискват сравнително ниска поддръжка, но се възползват от редовно поливане и случайно обезцветяване, за да се насърчи продължаването на цъфтежа.

4. Невен

Невените са весели едногодишни растения, известни със своите ярко оранжеви, жълти и червени цветя.

Те са лесни за отглеждане и могат да добавят цвят към вашата градина до първата слана.

Защо да засаждате през септември: Невенът процъфтява при по-хладно есенно време и може да продължи да цъфти до първата силна слана. Те също са отлични компаньони за зеленчукови градини, тъй като помагат за отблъскването на вредителите.

Съвети за грижа: Засадете невен на пълно слънце с добре дренирана почва. Поливайте ги умерено и изхабените цветя, за да насърчите повече цъфтеж.

5. Сладък алисум

Сладкият алисум е нискорастящо едногодишно растение с гроздове от малки, ароматни цветя в бяло, розово, лилаво или лавандула.

Идеален е за бордюри, контейнери и висящи кошници.

Защо да засаждате през септември: Сладкият алисум обича по-ниски температури и може да цъфти непрекъснато от есента до началото на зимата. Той е чудесен за почвено покритие или добавяне на деликатен щрих към цветни лехи.

Съвети за грижа: Засадете сладкия алисум на слънце до частична сянка с добре дренирана почва. Поддържайте почвата равномерно влажна, но не подгизнала, за да осигурите непрекъснат цъфтеж.

6. Виоли

Виолите са подобни на теменужките, но обикновено имат по-малки цветя.

Те се предлагат в различни цветове и са известни с деликатния си цъфтеж и способността си да виреят в по-хладно време.

Защо да засаждате през септември: Виолите могат да издържат на по-ниски температури и леки слани, което ги прави идеални за есенно засаждане. Те осигуряват пръскане на цвят на вашата градина през по-хладните месеци.

Съвети за грижа: Засадете виоли в добре дренирана почва с достъп до пълно или частично слънце. Поливайте ги последователно и мулчирайте около основата, за да запазите влагата.

7. Карамфил

Диантус, известен също като карамфил, са красиви, ароматни цветя, които се предлагат в нюанси на розово, червено, бяло и лилаво.

Те добавят нотка елегантност и цвят към всяка градина.

Защо да засаждате през септември: Карамфилите са издръжливи многогодишни растения, които виреят при по-ниски температури, което прави септември идеалното време за засаждане. Те могат да цъфтят до късна есен и дори да преживеят меки зими.

Съвети за грижа: Засадете карамфила в добре дренирана почва с пълно излагане на слънце. Поливайте редовно, но избягвайте преполиването, тъй като предпочитат леко сухи условия.

8. Кученца

Кученца са поразителни цветя с високи, шипове, които се предлагат в различни цветове, включително розово, червено, жълто и бяло.

Те са идеални за добавяне на вертикален интерес към цветни лехи и бордюри.

Защо да засаждате през септември: Кученца предпочитат по-хладно време и могат да цъфтят до есента. Засаждането им през септември гарантира, че ще пуснат корени преди зимата и ще осигурят жив цвят във вашата градина.

Съвети за грижа: Засадете ги на пълно слънце с добре дренирана почва. Поливайте ги редовно, за да насърчите непрекъснатия цъфтеж.

9. Седум

Седум е издръжливо, устойчиво на суша многогодишно растение с дебели, сочни листа и гроздове от звездовидни цветя, които цъфтят в края на лятото до есента.

Предлагат се в различни цветове, включително розово, червено, жълто и бяло.

Защо да засаждате през септември: Седум е изключително издръжлив и може да издържи на по-ниски температури, което го прави идеален за засаждане през септември. Добавя текстура и интерес към алпинеумите, бордюрите и контейнерите.

Съвети за грижа: Засадете седум на пълно слънце с добре дренирана почва. Той изисква минимално поливане и е много лесна за поддръжка, което го прави идеален за заети градинари.

Вижте още: Най-красивото есенно цвете, което трябва да имате в градината или на балкона си

10. Японски анемони

Японските анемонии, известни също като вятърни цветя, са елегантни трайни насаждения с деликатни, чашовидни цветя в нюанси на бяло, розово или лавандула.

Те цъфтят от края на лятото до есента, добавяйки грация към вашата градина.

Защо да засаждате през септември: Японските анемонии виреят при по-ниски температури и могат да осигурят красив цъфтеж до есента. Те са идеални за запълване на празнини в граната.

Съвети за грижа: Засадете японски анемонии на частична сянка с добре дренирана, богата почва. Поливайте редовно, за да поддържате почвата влажна, особено по време на сухи периоди.

11. Декоративно зеле 

Декоративното зеле не се отглеждат заради ядливите им качества, а заради зашеметяващата им зеленина в нюанси на лилаво, розово, бяло и зелено. Те добавят уникална текстура и цвят към есенните градини.

Защо да засаждате през септември: Тези растения виреят при по-ниски температури и стават по-жизнени, когато времето се охлади, което ги прави идеални за засаждане през септември. Те могат да понасят замръзване и продължават да изглеждат красиви през зимата.

Съвети за грижа: Засадете на слънце до частична сянка с добре дренирана почва. Поливайте редовно и отстранявайте повредените листа, за да поддържате външния им вид.

12. Коралови камбани

Коралови камбани, е многогодишно растение, ценено заради цветната си зеленина в нюанси на зелено, бордо, бронз и сребро.

Защо да засаждате през септември: Растениети процъфтява при по-хладно време и осигурява живи цветове в есенната градина.

Съвети за грижа: Засадете на частична сянка с добре дренирана почва. Поливайте редовно, за да поддържате почвата влажна, но не преовлажнена.

 

 

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес