10 съвета от специалист за грижа за стайните папрати

1047
10 съвета от специалист за грижа за стайните папрати
Снимка: iStock

Има нещо вълшебно в отглеждането на папрат като стайно растение: Сякаш имате късче гора в дома си. За разлика от много стайни растения, които произхождат от далечни тропически райони, много стайни папрати приличат на тези, които можете да намерите в гората близо до мястото, където живеете.

Експерт по стайните растения и собственик на магазин за растения разкриват, как да разберем как да отглеждаме и да се грижим успешно за папрати на закрито; ето какво трябва да знаете.

Още: 8 насекоми, които ядат цветя: Ето как да се отървете от тях

Бъдете реалисти по отношение на грижите

"Ако сте човек, който пътува седмици наред, повечето папрати не са растение за вас, защото се нуждаят от малко повече грижи", казва Алисън Футерал, собственик на фирма за градински растителни видове в Оукланд, Калифорния.

Ако търсите папрат с лесни грижи, Футерал препоръчва епифитна папрат, като стахорна или заешка стъпка, които изискват по-рядко поливане.

Пазете се от власатките

Папратта с нежни листа е безспорно атрактивен вид. Но много хора в крайна сметка я убиват, защото не могат да полагат постоянни грижи за нея.

Дори Футерал, който е собственик на магазин за растения, казва: "Те са едни от любимите ми папрати. Изглеждат толкова невероятно, но не ми живеят в къщата", защото знае, че не може да се справи с поливането.

Папратта "заешка лапа" е любима на Футерал и на Дарил Ченг, автор на книгата "Колекционерът на нови растения", която има подобни на дантела листа, но е по-малко суетна от папратта.

Подберете правилната светлина

Според Футерал често срещано погрешно разбиране за папратите е, че те искат да са на тъмно. "Те искат да са на средна до ярка непряка светлина", обяснява тя.

Ченг, който споделя съвети за стайни растения казва, че повечето папрати могат да понасят 1 до 2 часа директно слънце, но ако получат директна светлина, предупреждава, че е изключително важно да се следи за поливането.

"Използвайте бяла прозрачна завеса, за да разсеете слънцето, ако продължителността на директното излагане ще е по-голяма", казва той.

Изберете правилната почва

Изберете сместа за саксии в зависимост от условията на осветеност, казва Ченг. При слаба, непряка светлина можете да използвате стандартна почва за саксии с една част перлит или коренища, добавени в сместа.

Той казва, че при по-силна светлина перлитът/коровите стърготини могат да се пропуснат, като отбелязва: "По-голямото задържане на вода ще компенсира по-бързото използване на вода."

Поливайте внимателно

Папратите не обичат да пресъхват, затова се уверете, че сте осигурили на растенията си редовен график за поливане и ги проверявайте често.

"Растенията се нуждаят от постоянство", казва Футерал. Те не трябва да се поливат постоянно, но според нея имат нужда от това да "докоснете почвата им и да кажете: "О, днес нямаш нужда от вода". Те се нуждаят от тази последователност на внимание към тях."

Или осигурете постоянен източник на вода

Ако не ви се удава да запомните да поливате, Футерал предлага да засадите папратта в самонапоителна саксия, която има скрита камера, пълна с вода, и фитил, който позволява на растението да изтегля вода към корените си.

Друг вариант е да вземете огромна чиния, да я напълните с чист чакъл и да я напълните с вода. "Този метод му дава източник на пиене, но също така създава влажност", казва Футерал.

Пръскайте листата

Папратите обичат влажността, затова ги пръскайте често, казва Футерал. Любимият ѝ тип разпръсквач не е един от красивите, предназначени за растения, а по-скоро разпръсквач с фина струя, какъвто използва фризьорът. "Той просто дава тази фина постоянна мъгла и не капе", казва тя.

Внимавайте с папратите и климатик

Футерал предупреждава, че през лятото растенията могат да изсъхнат - дори ако поддържате дома си на хладно с климатик. "Когато постоянно използвате климатик, те ще изсъхнат повече, защото въпреки че не е горещо, той изсушава въздуха", казва тя.

Подрязване на растенията за поддържане на здравето им

Папратите не се нуждаят от оформяне, но за папратите, които растат от централна точка, Ченг казва, че е добра практика "непрекъснато да се отрязват най-старите, крайни листа, тъй като новите растат от центъра".

Още: Експерти споделят ценни съвети за правилно поливане на петуниите през горещите летни дни

Подхранване - не торене

"Предпочитам да подхранвам папратите, а не да ги торя, защото това е по-мек начин за доставяне на хранителни вещества до растението", казва Футерал, който предупреждава, че торовете могат да изгорят листата, ако не се прилагат правилно. Тя използва добре балансирана растителна тор веднъж на няколко месеца за папратите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Хоста - на слънце или на сянка е най-добре да я засадите

Топ 4 на най-добрите бабини торове за богата реколта от краставици

Поливайте доматите 2 пъти в месеца с това и ще ги берете в кофи

Трябват ви 200 гр от това за богата реколта от краставици

Най-добрият тор за доматите през юли е този

Лунен календар за юли 2024 - ето какво трябва да направи всеки градинар

Защо доматите ТРЯБВА да се торят с борна киселина?

Билките, които ще прогонят всички вредители от градината ви

Поливане на черешите през лятото - ето как е правилно да се прави

Защо листата на хортензията пожълтяват? Действайте бързо или ще спрат да цъфтят

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com