Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Звезда на Манчестър Сити проплака от безумния график на топ първенствата

06 септември 2024, 17:41 часа • 685 прочитания

Португалската звезда в състава на Манчестър Сити Бернардо Силва сподели, че не му остава време за семейството заради абсурдния график на футболните първенства. Според 30-годишният халф е неприемливо Сити да играе по три мача седмично през следващите няколко месеца, без да има достатъчното време за възстановяване. Той добави, че заради изтощителната програма прекарва все по-малко време с най-близките си и призова за промяна.

Бернардо Силва също избухна срещу "безумния" футболен календар 

Той заяви пред Record: "Мисля, че тук има два напълно различни проблема. Когато играчите се оплакват, хората казват, че играчите не могат да се оплакват от живота, който имат. И те са прави, защото ние сбъдваме една мечта и правим това, което обичаме. От друга страна, графикът е напълно безумен. Току-що получихме новината, че имаме само един почивен ден преди мача за Купата на лигата. Играем с Арсенал, почиваме един ден и след това ни предстои мач с Уотфорд. И ако не ни отстранят от някое друго състезание, ще играем на всеки три дни в продължение на месеци."

Бернардо Силва

"Това е абсолютно абсурдно", продължи той. "В Шампионската лига, ако не се класираш за елиминационната фаза, все пак трябва да изиграеш още два мача. Вярно е, че съставът ни е голям, но не мога да кажа, че това улеснява ситуацията. Не е било лесно. Прекарвам много малко време със семейството и приятелите си. Броят на мачове, на които сме подложени, е абсолютно абсурден."

Елитните играчи привидно играят повече мачове

Оплакванията на Силва идват в момент, в който доклад на FIFPRO установи, че елитните играчи са подложени на все по-голям психически стрес поради броя на мачовете, които играят, и че много от тях имат само 12% от календарната година почивка, което се равнява на по-малко от един ден седмично. Претоварването на играчите често може да доведе до контузии и спад в качеството на футбола. С нарастващия интерес към спорта и рекордните печалби, благосъстоянието на играчите може би е по-важно от всякога.

Силва, който игра за Португалия при победата над Хърватия с 2:1 в Лигата на нациите в четвъртък, може да не получи много почивка скоро, тъй като вероятно ще се появи за страната си срещу Шотландия в неделя, а на "гражданите" им предстоят 5 мача до края на месеца във всички турнири.

Дария Александрова
Дария Александрова Отговорен редактор
Новините днес