Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

След европейската титла: Испания стана и олимпийски шампион! (ВИДЕО)

10 август 2024, 11:46 часа • 2439 прочитания

След като стана европейски шампион по футбол, Испания успя да стигне и до олимпийската титла в Париж 2024! "Ла Фурия Роха" победиха домакините от Франция на големия финал с 5:3 след продължения. Сблъсъкът бе изключително драматичен и зрелищен, но в крайна сметка победата бе за младите испанци.

Испания е олимпийски шампион по футбол

Олимпийският турнир по футбол се играе предимно с играчи до 23 години, като повечето нации играят без големи звезди в съставите си. Това обаче не отне от заряда на големия финал, който се изигра пред погледите на двама от най-успешните френски треньори - Дидие Дешан и Арсен Венгер.

Серхио Камело

"Ла Фурия Роха" победи Франция в зрелищен финал

Франция поведе в резултата след грешка на стража на Испания Арно Тенас. Точен за французите бе Ензо Мило. Отговорът на Испания обаче беше светкавичен и разтърси всички по трибуните, след като резултатът стана 3:1 за малко над четвърт час игра.

Фермин Лопес на два пъти и Алекс Баена от пряк свободен удар осигуриха комфортен аванс на испанците. След почивката обаче Франция натисна и стигна до равенство. Манес Аклиуш намали в 79-та минута, а драмата бе пълна, когато Жан-Филип Матета изравни от дузпа в добавеното време.

В продълженията обаче Серхио Камело се разписа на два пъти, за да донесе втора олимпийска титла на Испания във футбола след тази през 1992 година на домашната Олимпиада в Барселона. В Токио преди три години испанците останаха втори за сметка на Бразилия.

Франция остава с един олимпийски златен трофей във витрината - от 1984, когато тимът става и европейски шампион. Сега испанците повториха постижение на домакините, след като през юли победиха Англия с 2:1 във финала на Евро 2024. В спора за бронза Мароко разби Египет с 6:0.

Стефан Йорданов
Стефан Йорданов Отговорен редактор
Новините днес