Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Пас към миналото": Австрия никога не е преминавала 1/8-финал на eвропейско (ВИДЕО)

01 юли 2024, 07:00 часа

"Пас към миналото" е спортна рубрика на Actualno.com, в която връщаме лентата назад, за да ви разказваме интересни спортни истории от миналото.

Реклама

Австрия е един от най-силно представилите се отбори в груповата фаза на Европейското по футбол в Германия. Възпитаниците на Ралф Рангник поднесоха приятна изненада, завършвайки на първо място в група D пред световните колоси Франция и Нидерландия. Марсел Забитцер и компания обаче трябва да пренапишат историята, за да продължат своята приказка.

Готов ли е професор Рангник да пренапише историята на Австрия?

Най-доброто класиране на Австрия на еврошампионат бе записано преди 4 години. Тогава тимът на Франко Фода отпадна на 1/8-финалите от Италия. В редовното време двубоят бе завършил 0:0 и се стигна до продължения. В 95-ата минута Федерико Киеза изведе "адзурите" напред, а малко по-късно Матео Песина удвои.

Италия

Италия спря Австрия на ЕВРО 2020

В 114-ата минута Саша Калайджич върна едно попадение, но това не бе достатъчно. Впоследствие селекцията на Роберто Манчини надделя срещу Белгия, Испания и Англия, за да триумфира. "Скаудра Адзура" обаче бе изхвърлена от Швейцария на Евро 2024 и Старият континент ще има нов първенец.

Четата на Рангник срещу турските таланти: Кой ще надделее?

На пътя на Австрия пък застава младият състав на Турция. "Лунните звезди" разполагат с големи таланти в предни позиции, които могат да затруднят всяка защита. Историята също е на страната на южната ни съседка, защото австрийците никога не са преминавали осминафинали на европейско първенство по футбол.

Първо австрийско участие на европейско първенство

До 2004 година държавата изобщо не се е класирала за същинската фаза на турнира. Австрия участва на Евро 2008, но попада в много тежка група с Германия, Хърватия и Полша. Минимални загуби от "шахматистите" и Бундестима, както и хикс с "Дружина Полская" лишават "червено-белите" от значим успех.

Бъдещият шампион не побеждава Австрия на ЕВРО 2016

Следващата поява на австрийците на евросцената е през 2016 година. Само с пункт в актива и с един гол те напускат континенталната надпревара безславно. Любопитна подробност е, че Австрия завършва 0:0 с бъдещия шампион Португалия, която излиза от групата като един от най-добрите трети с 3 равенства.

ЕВРО 2020: Най-успешното в историята на Австрия

Така стигаме до най-успешното до момента европейско първенство за австрийците. На Евро 2020 страната финишира на второ място в група C, която е спечелена от Нидерландия. Украйна е трета, а Северна Македония - последна. Силите на Давид Алаба и компания обаче стигат дотук.

ОЩЕ: „Най-отвратителният футбол ще победи!“: Прогнози за 1/8-финалите на ЕВРО 2024 (ВИДЕО)

Професор Рангник ще изведе Австрия до евротитла?

На Евро 2024 въпреки че са без голямата си звезда - именно крайния бранител Алаба, четата на Ралф Рангник впечатлява до момента. Под ръководството на немския специалист, който затвори устата на Кристиано Роналдо, отборът има само две загуби в последните си 12 мача. На шампионатите на Стария континент тимът също надгражда представянето си.

По всичко личи, че моментът за пренаписване на историята е дошъл за Австрия. Отличният селекционер, балансираният състав и постоянството категорично са предпоставки за нещо голямо. А някои журналисти дори прогнозират, че австрийците могат да триумфират на ЕВРО 2024 (подробности четете в линка).

Автор: Джем Юмеров

ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА "ПАС КЪМ МИНАЛОТО": Как Григор детронира Мъри, но бе отказан от Джокович от финал на Уимбълдън (ВИДЕО)

*Очаквайте статии от рубриката "Пас към миналото" всеки понеделник от 07:00 часа в Actualno Sport

Още интересни истории ще откриете в завладяващите спортни рубрики на Actualno.com!

---------------------------------

За да не пропускате нашите спортни рубрики и останалото спортно съдържание, можете да последвате Facebook страницата "Спортни новини - Actualno.com", да поставите отметка на Actualno.com/sport в браузъра си или да го добавите на началния екран на Вашето мобилно устройство чрез бутона "Add to home screen". За други въпроси - пишете ни във Facebook или на имейл адрес editors@webground.bg

Джем Юмеров
Джем Юмеров Отговорен редактор
Новините днес