Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-якият мач! Грузия спечели футболните сърца, но нищо повече в ЕВРО дебюта си (ВИДЕО)

19 юни 2024, 17:15 часа
Реклама

В дебютния си мач на еропейските турнири Грузия не успя да спечели точка, но пък завоюва сърцата на цяла Европа. Грузинците стартираха на Евро 2024 със загуба срещу тима на Турция с 3:1, но пък показаха, че не са дошли на ваканция в Германия. Двата отбора направиха невероятен двубой, като определяните като аутсайдер дебютанти спокойно можеха да достигнат поне до равенството.

Грузия - приятната изненада на Евро 2024

Грузия е считан за абсолютен аутсайдер на Евро 2024, като бе сочен за "кръводарител, който ще бъде тръскан като брашнян чувал". Нищо подобно: в заключителните минути грузинците удариха греда и притиснаха противниковите играчи. За тяхно нещастие обаче 2 минути по-късно резервата на Турция Керем Актюркоглу се откъсна, нахлу напред и отпрати топката в празната врата, за да гарантира победата.

ОЩЕ: Магията на Гюлер огорчи грузинския дебют на голям форум в мач с красиви голове (ВИДЕО)

Турция-Грузия

Грузия не заслужаваше да загуби от Турция

Привържениците и коментаторите, които наблюдаваха мача по целия свят, останаха доволни след последния съдийски сигнал."Свалям шапка на Турция и Грузия", написа бившият нападател на Ливърпул Стан Колимор в "X". "Това е футболът. Техника, страст и гордост, атакувайки се един друг в продължение на 97 минути. Какво шоу само!!!" 

"Грузия бяха толкова добри в играта си с топката, докосвания, движение, широчина на играта, скорост и стремеж. Не заслужаваха да загубят!", добави още той.

В началото на срещата Грузия изглеждаше нервна, тъй като турските фенове освиркваха всяка тяхна стъпка - и в 25-ата минута изостана в резултата след хубав удар на турския халф Мерт Мюлдюр. Но това сякаш им даде импулс - и само седем минути по-късно те изравниха чрез Жорж Микаутадзе. Нападателят можеше да вкара втори гол малко след това и да затвърди позицията си на по-силната страна в първото полувреме, но не успя.

Друг великолепен гол на Турция (ВИДЕО), дело на Арда Гюлер, даде преднината през второто полувреме. Това само допринесе за повторното активизиране на Грузия, като Георги Кочорашвили премина през турската защита, преди да удари гредата.

Окуражени от вярата си, играчите на Вили Саньол се втурнаха напред. В добавеното време Кочорашвили стреля далеч от вратата от близко разстояние, а малко след това турският вратар Самет Акайдин някак си се справи с удара на Буду Зивзивадзе секунди след като Грузия удари гредата.

Турция-Грузия

Турция, която отпадна от Евро 2020, губейки и трите си мача в груповата фаза, си тръгва от Дортмунд с големи надежди, а феновете ѝ са въодушевени от представянето на Гюлер и другия тийнейджър Кенан Йълдъз. Но и Грузия ще извлече увереност от участието си в трилъра във вторник, тъй като се готви да се изправи срещу Чехия в събота и срещу Португалия седмица по-късно в сряда.

"Надявахме се на по-добър старт, но все пак се гордея с моите играчи", заяви треньорът Саньол пред турската телевизия. "Учим се бързо и ставаме все по-добри като отбор."

Двубоят между Грузия и Турция бе определен за "най-якия мач" на Евро 2024 и в "Студио Actualno". Още коментари, анализи и прогнози за изминалите и предстоящи мачове от Европейското първенство може да гледате във видеото по-долу.

ОЩЕ: 5 имена, които обраха овациите след първите мачове на Евро 2024

Дария Александрова
Дария Александрова Отговорен редактор
Новините днес