Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-големите трансферни провали във футболната история

22 август 2024, 13:23 часа • 693 прочитания

Парите въртят футболния свят, но големите разходи не винаги гарантират успех. В съвременната епоха клубовете са по-склонни от всякога да пръскат парите в отчаяно преследване на титла. И все пак, отново и отново, качествени играчи се оказаха неспособни да оправдаят високите си трансферни цени. Не винаги вината е само тяхна, разбира се. Понякога това е просто неподходящия клуб с неподходящия треньор в неподходящото време. Каквито и да са причините обаче, множество от най-големите трансфери на всички времена се оказаха ужасно скъпи грешки, а GOAL.com направи класация за 10-те най-лоши такива.

  • 10. Алваро Мората: Реал Мадрид - Челси (2017)

Много експерти смятат агента на Алваро Мората за най-добрия в бизнеса. Как иначе ще се обясни как нападател, който постоянно се бори да вкарва голове, продължава да печели ходове в елитните европейски клубове за значителни суми пари? С 15 гола в Ла Лига през 2016/17 Мората убеди Челси да го привлече от Реал Мадрид за 75 милиона долара, но това остава най-добрият му съвместен успех във Висшата лига. Испанският национал отбеляза само 16 гола по време на мизерния 18-месечен престой на Стамфорд Бридж, който беше прекъснат през януари 2019 г.

  •  9. Антоан Гризман: Атлетико Мадрид - Барселона (2019)

Антоан Гризман унижи Барселона през 2018 г, като публично отказа трансфер при каталунците по време на документален видео филм, продуциран от защитника на Блауграна Жерар Пике. Феновете бяха бесни. Те не искаха да имат нищо повече с аса на Атлетико Мадрид. Следващата година Хосеп Мария Бартомеу обаче се съгласи да плати клаузата за изкупуване от 130 милиона в договора на французина, сякаш решен да докаже нещо. Универсалният нападател имаше своите моменти в Барса, но те бяха малко и той се върна обратно в Мадрид през 2021 г., присъединявайки се отново към Атлетико.

Антоан Гризман

  • 8. Хари Магуайър: Лестър Сити - Ман Юнайтед (2019)

Хари Магуайър може да бъде добър защитник във Висшата лига. Доказа това в Лестър. Част от малтретирането обаче, което Магуайър получи от феновете на Манчестър Юнайтед през петте си години в клуба, "преля чашата", както самият централен защитник се изрази. Но не може да се отрече, че престоят му на "Олд Трафорд" беше ужасно разочарование и решението да го направи капитан на клуба беше взето, за да изглежда напълно нелепо от поредица от шокиращи прояви и грешки. Сякаш имате нужда от напомняне, че Юнайтед плати 80 милиона паунда за Магуайър.

  • 7. Никола Пепе: Лил - Арсенал (2019)

Имаше време, когато изглеждаше, че Никола Пепе се справя добре за Арсенал. Той обаче вкара само 1 гол във Висшата лига в последния си сезон на "Емирейтс", като мястото му в стартовата линия отдавна е заето от по-млади, по-добри играчи, което направи раздялата на пътищата му с "топчиите" неизбежна.

  • 6. Жоао Феликс: Бенфика - Атлетико Мадрид (2019)

Жоао Феликс имаше много оферти през лятото на 2019 г., но смяташе, че кариерата му ще с е развие най-добре чрез преминаване в Атлетико Мадрид. Той не би могъл да сгреши повече, като нападателят не успя да оправдае ужасяващо трансферната си такса от €126 милиона. Още от самото начало тази сделка просто не изглеждаше подходяща и така се оказа, като Атлетико се съгласи да позволи на Феликс да се присъедини към Челси под наем за остатъка от сезон 2022/23, след само 25 гола в 96 мача в Лигата. След едногодишен престой и в Барселона, Феликс ще се завърне на "Стамфорд Бридж".

ОЩЕ: От Челси до Атлетико и обратно: Край на трансферната сага с Галахър и Феликс

Жоао Феликс

  • 5. Ромелу Лукаку: Интер - Челси (2021)

Лукаку каза, че се завръща в Челси, защото има "недовършена работа", като се има предвид, че не е успял да отбележи нито веднъж по време на предишния си престой на "Стамфорд Бридж". Въпреки това, докато той завърши сезон 2021/22 като голмайстор на клуба, вторият му период се оказа много по-лош от първия. 15 гола от 44 изяви бяха мрачна възвръщаемост, като се има предвид клубната рекордна инвестиция от £97,5 милиона.

Лукаку трябваше да обвинява и себе си за провеждането на неразрешено интервю за Sky Sport Italia по средата на сезона, в което той изповяда безсмъртната си любов към бившия клуб Интер и, още по-невероятно, разкритикува тактиката на Томас Тухел. Той никога не се възстанови от загубата на доверието на своя треньор и привържениците на клуба, което направи връщането му под наем в Сан Сиро неизбежно.

  • 4. Пол Погба: Ювентус - Ман Юнайтед (2016)

Манчестър Юнайтед загуби Пол Погба за нищо през 2012 г. Десет години по-късно това се повтори. В края на краищата Юнайтед плати световен рекорд £89,5 милиона, за да преподпише с Погба от Ювентус през 2016 г. Въпреки това, след 6 сезона, една Лига Европа, една Купа Карабао и поредица от жалки представяния и срамни молби за трансфер, Погба се завърна от мястото, откъдето дойде.

Пол Погба

  • 3. Филипе Коутиньо: Ливърпул - Барселона (2018)

Един от най-важните трансфери в историята на Ливърпул, но един от най-лошите в тази на Барселона. Каталунците се съгласиха да платят 120 милиона евро за играч, от който просто не се нуждаеше. Най-значимият му принос през четирите години в книгите на Барса беше отбелязването на два гола срещу каталунците, докато беше под наем в Байерн Мюнхен през 2020 г.

  • 2. Еден Азар: Челси - Реал Мадрид (2019)

Трансфер отнел 10 години в процес на създаване - Еден Азар и Реал Мадрид. Цената от 100 милиона изглеждаше обречена от момента, в който крилото се появи с наднормено тегло за предсезонна подготовка. Честно казано белгиецът имаше лош късмет с контузии. Въпреки това, дори когато успя да събере поредица от мачове в Испания, той изглеждаше много евтина имитация на играча, който осветяваше Висшата лига в продължение на седем години. Той напусна Сантяго Бернабеу, с нито една минута игра в Ел Класико на сметката си, което ви казва всичко, което трябва да знаете за най-лошото попълнение в историята на Реал.

  • 1. Усман Дембеле: Борусия Дортмунд - Барселона (2017)

Усман Дембеле

Шокиращата загуба на Неймар от Пари Сен Жермен през лятото на 2017 г. остави Барселона в затруднено положение. В крайна сметка каталунците се пропукаха, правейки "най-добрата" паническа покупка, давайки 105 милиона евро на Борусия Дортмунд за Усман Дембеле, който можеше да се похвали само с един добър сезон в Бундеслигата. Дембеле не просто се провали ужасно, за да оправдае цената си. Той многократно разочарова клуба - и себе си - чак до момента, в който напусна за ПСЖ само година след удължаване на договора си. 

ОЩЕ: След Чилуел и Стърлинг: Още един изгоря от плановете на Мареска в Челси

Дария Александрова
Дария Александрова Отговорен редактор
Новините днес